Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 262


Înțelegere româno-elenă pentru desfășurarea rapidă a forțelor destinate operațiilor NATO, UE, ONU


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit astăzi, 11 septembrie, cu omologul său grec Evangelos-Vasilios Meimarakis, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Atena.

Cei doi oficiali au discutat despre stadiul relațiilor de colaborare româno-elene în domeniul militar și al politicii de apărare și au semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Român al Apărării și Ministerul Apărării Naționale al Republicii Elene, cu privire la cooperarea dintre Ministerul Apărării din România și Centrul Multinațional de Coordonare a Transportului Strategic Maritim de la Atena (AMSCC ).

Semnarea acestui document va permite utilizarea resurselor de transport maritim în mod rațional și va asigura desfășurarea rapidă a forțelor destinate pentru operații NATO, UE și alte organizații multinaționale, sub mandat ONU și/sau pentru exerciții.

Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că memorandumul nu este doar o soluție tehnică pentru o situație dată, ci reprezintă un progres major în evoluția relațiilor bilaterale, o probă a încrederii reciproce și aprecierii dintre cele două armate, conducând la creșterea interoperabilității în interiorul NATO și al Uniunii Europene.

În cadrul discuțiilor, s-a conturat și necesitatea promovării unui nou acord militar bilateral, având în vedere statutul României de stat membru NATO și al UE.

În acest context, Teodor Meleșcanu a adresat părții elene invitația de a participa cu specialiști și cursanți la Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT și CI (NATO CoE HUMINT & CI), de la Oradea, dat fiind faptul că evenimentele recente din Georgia au reliefat cât de importantă este capacitatea de a previziona evoluțiile în domeniul militar și al securității regionale.

Cei doi miniștri au mai abordat subiecte referitoare la situația de securitate din Balcani și Regiunea Extinsă a Mării Negre, participarea la operațiile internaționale din Afganistan, Irak și Balcani, precum și aspecte privind relația cu UE și NATO.

Ministrul român al Apărării a depus, în cursul dimineții de astăzi, o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Atena.

În cadrul acestei vizite, Teodor Meleșcanu a fost primit miercuri, 10 septembrie, de președintele Republicii Elene, E.S. Karolos Papoulias.Biroul de Presă al Ministerului Apărării