Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. col. Leonard MOCANU, 0744.359.491

 


Comunicat nr. 269


Vizita în România a comandantului Forțelor Armate Naționale ale LetonieiȘeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, s-a întâlnit luni, 15 septembrie, la sediul Ministerului Apărării, cu comandantul Forțelor Armate Naționale ale Letoniei, generalul-maior Juris Maklakovs, care efectuează o vizită oficială în România.

Cu prilejul discuțiilor oficiale, șeful SMG a prezentat oaspetelui leton aspecte ale transformării Armatei României și elemente privind participarea militarilor români la operații internaționale, sub egida NATO sau în cadrul coalițiilor multinaționale.

Totodată, cei doi lideri militari au abordat probleme referitoare la situația de securitate în Balcani și în Zona Extinsă a Mării Negre și au identificat posibilități de întărire a cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul pregătirii efectivelor în vederea participării la operații internaționale.

Programul oaspetelui leton mai cuprinde vizitarea Universității Naționale de Apărare, a Centrului de Instruire prin Simulare și a Centrului de e-learning, a unor obiective culturale și turistice reprezentative și depunerea unei coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut.

* * *

Generalul-maior Juris Maklakovs s-a născut în anul 1964. A absolvit Școala Militară de Ingineri de Aviație, Academia Forțelor Aeriene, specialitatea ingineri radio și Colegiul de Război al Statelor Unite.
La începutul carierei sale militare, generalul-maior Juris Maklakovs a îndeplinit funcții pe linie tehnică în domeniul echipamentelor radio. Între 1993-2004, a ocupat succesiv funcții în cadrul Academiei Naționale de Apărare, de la inginer-șef al Centrului de Calcul, până la cea de comandant al acestei instituții.
Între 2004-2006 a fost comandant al Forțelor Aeriene ale Letoniei, iar din 2006 îndeplinește funcția actuală.
Pentru meritele sale, generalul Maklakovs a primit numeroase distincții naționale și străine.
Este căsătorit și are un fiu.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării