Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Mugurel PASCU, tel. 0744.359518

 


Comunicat nr. 271


NAVA ȘCOALĂ „MIRCEA” SE ÎNTOARCE ACASĂNava Școală „Mircea”, aparținând Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, revine în portul militar Constanța joi, 18 septembrie, ora 11.00, după efectuarea unui marș de instrucție de 115 zile în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Marea Baltică.

Început pe data de 26 mai, marșul a totalizat peste 9400 mile marine parcurse și a cuprins 10 escale în porturile Cagliari, Malaga, Rouen, Brest, Rotterdam, Copenhaga, Rostock, Fowey, Lisabona și Valletta.

La bordul navei s-au aflat 32 studenți și 3 studente de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, 43 elevi și 4 eleve ai Școlii Militare de Maiștri Militari ”Amiral Ion Murgescu”, precum și 6 cadeți din Ucraina, Croația, Italia, Turcia, Belgia și Olanda, care s-au instruit în baza programului de colaborări internaționale al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” cu instituțiile similare de învățământ superior.

În cele 42 zile de staționare, echipajul Navei Școală ”Mircea” a participat la trei festivaluri maritime - ”L’Armada de Rouen 2008”, ”La Fete du Brest” și ”Hanse Sail Rostock 2008”. Festivalul din orașul Brest, înfrățit cu municipiul Constanța, a fost deschis de către primarul localității la bordul navei ”Mircea”. Cu ocazia ”Hanse Sail Rostock 2008” au fost sărbătoriți 50 de ani de la lansarea la apă a ”surorii” mai mici a lui „Mircea”, nava școală a Marinei Germane, „Gorch Fock”.

Ca de fiecare dată, „Mircea” s-a bucurat de un număr impresionant de vizitatori, jurnalul de
bord consemnând peste 20.000 de persoane.

Jurnaliștii interesați să ia parte la acest eveniment vor fi așteptați joi, 18 septembrie a.c, ora 10.30, în portul militar Constanța.
Punct de contact și informații suplimentare: Voicu Oana, tel. 0722/671.962.

***
Construită în anii 1938 și 1939 la Șantierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava Școală "Mircea" reprezintă simbolul tradițiilor navale românești, aproape toate generațiile de ofițeri și maiștri militari de marină instruindu-se la bordul ei în cei 69 de ani de serviciu.
După ultima reparație capitală, finalizată în anul 2002 la Șantierul Naval din Brăila, „Mircea” a efectuat în fiecare an marșuri de instrucție, după cum urmează:
În anul 2004 "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oară (prima traversadă a avut loc în anul 1976) și a concurat la competiția nautică "Tall Ships Challenge 2004", unde s-a clasat pe locul al doilea la una dintre etape și pe locul al cincilea în clasamentul general.
În anul 2005 Nava Școală "Mircea" a efectuat un marș de instrucție în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, participând la competiția nautică "Tall Ships Race 2005" și la mai multe festivaluri maritime internaționale și manifestări jubiliare în Belgia, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Germania și Olanda.
Marșul de instrucție din anul 2006 a fost efectuat în Marea Neagră, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna si Samsun fiind porturile de escală.
În anul 2007 Nava Școală ”Mircea” a efectuat un marș de instrucție în Marea Mediterană, participând la competiția nautică ”Tall Ship Race Mediterranea” și având escale în porturile - Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon și Genova
Biroul de Presă al Ministerului Apărării