Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 272


Militarii români internați la Ramstein, vizitați de o delegație a MApLa ordinul ministrului Teodor Meleșcanu, o delegație a Ministerului Apărării, condusă de secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu, din care fac parte și medici militari, i-a vizitat marți, 16 septembrie, pe militarii români răniți în teatrele de operații, internați la Spitalul american din Ramstein.

În prezent, în acest spital primesc asistență medicală de specialitate soldatul Butoi Ionuț Claudiu și sergentul major Matei Gheorghe Irinel, ambii răniți în accidentul petrecut la 31 august a.c. în Afganistan, precum și fruntașul Marius Traian Iovi, rănit în accidentul de la 21 septembrie 2007, din Irak, și locotenent-colonelul Dorin Petruț, rănit în data de 11 septembrie 2007, la Bagdad.

Corneliu Dobrițoiu și medicii români au discutat cu fiecare din cei patru militari spitalizați la Ramstein despre starea lor de sănătate. “Am încredere că beneficiați aici de cele mai bune condiții de tratament și asistență medicală. Sper ca problemele dumneavoastră medicale să-și găsească rezolvarea și să vă întoarceți cu bine acasă”, a declarat secretarul de stat Dobrițoiu. Totodată, acesta a asigurat că militarii răniți care sunt apți și vor să rămână în armată își vor găsi posturi în structurile centrale sau subordonate ale MAp.

Corneliu Dobrițoiu a anunțat că MAp are în vedere crearea unui Centru special pentru consiliere și recuperare psihologică care să-i sprijine pe cei răniți, și nu numai, să depășească eventualele traume psihice dobândite în timpul misiunilor.

Locțiitorul bazei militare din Ramstein, colonelul Stephen Flaherty, a mulțumit militarilor români pentru ceea ce fac împreună cu aliații în teatrele de operații. „Primim în fiecare zi pacienți din teatrele de operații care luptă pentru libertate. Toți sunt importanți pentru noi. Nu de puține ori ne-am atașat de ei și ajungem să le cunoaștem și familiile”, a declarat colonelul Flaherty.

Alături de echipa medicală, la Ramstein s-au aflat și rude ale militarilor răniți.
*
* *
Pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor care au avut de suferit în urma participării la misiunile din teatrele de operații s-a promovat și s-a aprobat o Ordonanță de Urgență.

Prin acest act normativ s-a stabilit acordarea titlului onorific de “militar veteran” celor care s-au remarcat prin acțiuni exemplare de curaj și au fost instituite mai multe drepturi pentru aceștia.

Totodată, de curând, s-a înființat prima asociație de caritate din armată - "Camarazii", președinte de onoare fiind ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu. Asociația își propune, în principal, să-i ajute pe militarii răniți în timpul misiunilor în străinătate, care se confruntă cu probleme de sănătate, precum și pe membrii familiilor celor căzuți la datorie.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării