Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 302


Secretarul de stat Georgeta Ionescu, la Reuniunea anuală a miniștrilor apărării din statele membre ale inițiativei SEDMO delegație a Ministerului Apărării condusă de Georgeta Ionescu, secretar de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică, a participat miercuri, 8 octombrie, la Reuniunea anuală a miniștrilor apărării din statele membre ale inițiativei regionale “Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Sud-Estul Europei” (SEDM), ce s-a desfășurat la Ohrid, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

La lucrări au participat delegații din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia, și Ucraina, precum și reprezentanți ai Comandamentului Forței Multinaționale de Pace din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) și ai Comandamentelor NATO de la Napoli.

Pe timpul reuniunii, miniștrii apărării și-au exprimat acordul cu privire la activitățile desfășurate și proiectele derulate în anul 2008 în cadrul inițiativei SEDM, inclusiv în ceea ce privește programul de exerciții de instruire al Comandamentului SEEBRIG.

În context, miniștrii apărării au subliniat importanța acordurilor negociate în ultimul an și au evidențiat necesitatea urgentării finalizării procedurilor legale interne din fiecare țară membră pentru ca aceste documente juridice să poată fi semnate cât mai curând, în vederea dislocării brigăzii multinaționale SEEBRIG într-o nouă operațiune în sprijinul păcii sub egida NATO, UE, ONU sau OSCE.

La finalul reuniunii a fost adoptată o declarație comună a miniștrilor apărării referitoare la principalele aspecte discutate.

Viitoarea Reuniune anuală a miniștrilor apărării din statele membre ale inițiativei regionale “Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Sud-Estul Europei” va avea loc la Sofia. Scopul inițiativei SEDM îl reprezintă intensificarea procesului de înțelegere și cooperare politico-militară regională, menit să contribuie la întărirea stabilității și securității în Europa de Sud-Est.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării