Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 308


Decizii adoptate la Reuniunea Informal de la Budapesta a minitrilor aprrii din rile membre NATO


Minitrii aprrii din rile membre NATO, reunii n capitala Ungariei, au hotrt ca Fora Internaional de Asisten de Securitate (ISAF) din Afganistan s poat s acioneze, mpreun cu forele afgane, mpotriva laboratoarelor de producere a drogurilor i a traficanilor de narcotice.

Decizia a fost luat n baza unei cereri a guvernului afgan, fiind n conformitate cu rezoluia Consiliului de Securitate al ONU i cu prevederile Planului de operaii al Alianei pentru Afganistan. Implicarea n acest tip de aciuni rmne, potrivit deciziilor forului nord-atlantic, la latitudinea autoritilor naionale care particip cu trupe la ISAF.

De asemenea, minitrii aprrii au stabilit c prioritile Planului cuprinztor politico-militar al NATO n Afganistan sunt acordarea unei atenii sporite instruirii armatei naionale afgane, mbuntirea relaiilor cu Pakistanul i intensificarea luptei mpotriva narcoticelor.

Prezent la reuniune, ministrul Aprrii, Teodor Melecanu, a subliniat importana implementrii deciziilor summit-ului NATO de la Bucureti referitoare la sistemul aliat de aprare antirachet, astfel nct tot teritoriul tuturor statelor membre s beneficieze de acelai nivel de protecie.

Teodor Melecanu a artat c trebuie reconfirmat “politica uilor deschise” a NATO i trebuie transmis un semnal clar de susinere a eforturilor Georgiei i Ucrainei pentru aderarea la Alian.

RIMAP de la Budapesta, care s-a desfurat n zilele de 9 i 10 octombrie, a consacrat i prima reuniune la nivel de minitri a Comisiei speciale NATO-Georgia, n cadrul creia s-au cutat modaliti concrete de sprijinire a reformei forelor armate din aceast ar.


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii