Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Renato Nadolu tel. 021/313.72.46

 


Comunicat nr. 310


Generalul Teodor Frunzeti s-a întâlnit cu generalul american Carter F. Ham


Generalul locotenent dr. Teodor Frunzeti, șeful Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), s-a întâlnit la sediul SMFT, cu generalul (US) Carter F. Ham, comandantul Trupelor de Uscat Americane din Europa și al Armatei a VII-a Americane, care efectuează o vizită în România, în zilele de 13 și 14 octombrie.

În timpul convorbirilor, cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la prioritățile Forțelor Terestre Române în 2009 și la instruirea în comun a militarilor români și americani care participă la misiuni, în teatrele de operații. „JTF-East este în beneficiul ambelor țări. Anul 2008 s-a dovedit un an foarte bun, în care am consolidat încrederea dintre cele două armate”, a subliniat generalul Ham.

Generalul Frunzeti și generalul Ham au discutat și despre extinderea și consolidarea relațiilor de cooperare dintre Forțele Terestre Române și Forțele Terestre Americane din Europa în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Balcani.

Vizita generalului Ham a constituit o oportunitate pentru Analiza exercițiului JTF-E Rotation 2008, desfășurat în vara acestui an, pe parcursul a două luni de zile, la Mihail Kogălniceanu și în Poligonul Babadag.

„Exercițiul JTF-E Rotation - 2008 constituie un foarte bun exemplu al relațiilor militare excelente dintre cele două armate, precum și o ocazie de a demonstra că militarii români și cei americani se instruiesc după aceleași proceduri și sunt în măsură să execute împreună misiuni în teatrele de operații, oriunde și oricând”, a menționat generalul Frunzeti.

Șeful SMFT i-a oferit colonelului american Peri Anest, comandantul Joint Task Force – East, „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre Române”, pentru sprijinul deosebit acordat părții române în 2007 și 2008, pe perioada exercițiilor bilaterale desfășurate de JTF-East.

Generalul Ham a fost primit de șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, și de secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu, șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării