MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 341
10 NOIEMBRIE - ZIUA ARTILERIEI ROMÂNE

Sărbătorirea a 165 de ani de la înființarea Armei Artilerie în Armata României se va celebra, în perioada 7 – 10 noiembrie, printr-o serie de manifestări după cum urmează:

- Vineri, 7 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Palatul Cercului Militar Național, va avea loc un Simpozion cu tema „Artileria Română modernă – evoluție și tendințe de dezvoltare”.

- Sâmbătă, 8 noiembrie, între 10.00 – 18.00, la Muzeul Militar Național, se vor organiza proiecții de filme documentare cu subiecte referitoare la Artileria română, vizitarea spațiului amenajat cu exponate din istoricul Armei Artilerie aflate în patrimonial Muzeului Militar Național, o expoziție cu obiecte aparținând unor personalități militare din cadrul armei și un stand de carte cu literatură de specialitate.

- Luni, 10 noiembrie, la ora 12.00, se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor Artileriști din Parcul Eroilor iar între orele 13.00-15.30, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, se vor prezenta elemente ale sistemului LAROM, se va organiza o expoziție de carte și fotografii și se va lansa cartea „165 de ani de existență a Artileriei Române Moderne”.

***

În fiecare an, la 10 noiembrie, Forțele Terestre Române sărbătoresc Arma Artilerie, una dintre cele mai puternice arme, destinată sprijinului cu foc al operațiilor forțelor luptătoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre și de la suprafața apei.

10 noiembrie 1843 constituie o datã memorabilã în istoria artileriei române ce marcheazã începutul procesului devenirii artileriei moderne în țara noastrã. Prin Porunca Domneascã nr. 198, s-a legiferat înființarea primei baterii de artilerie a Țării Românești și încadrarea acesteia cu ofițerii, subofițerii și militarii necesari. Primul comandant al primei baterii de artilerie a fost căpitanul Pavel Lenz.

În toate garnizoanele din țară unde sunt dislocate unități și mari unități de artilerie se va desfășura un program de activități de omagiere a jertfelor înaintașilor, de evocare a tradițiilor de luptă și de prezentare a etapei actuale parcurse de Artileria Română în cadrul procesului de transformare.