Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: colonel George Tibil, 0720.555.836

 


Comunicat nr. 348


SECRETARUL DE STAT CORNELIU DOBRIȚOIU, LA BRUXELLESSecretarul de stat Corneliu Dobrițoiu, șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare, a participat astăzi, 10 noiembrie, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale și Relații Externe (CAGRE) al Uniunii Europene și la Reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în format miniștrii apărării.

Agenda reuniunilor a cuprins dezvoltarea capacităților militare ale Uniunii Europene, operațiile militare sub egida UE (ALTHEA în Bosnia Herțegovina, EUFOR CIAD/RCA-Republica Centrafricană, viitoarea misiune PESA pentru combatarea actelor de piraterie din largul coastelor Somaliei/ATALANTA), utilizarea forțelor multinaționale europene și inițiativa ce vizează dezvoltarea schimburilor de ofițeri la nivelul formării inițiale (Programul ERASMUS).

Sesiunea dedicată dezvoltării capacităților militare a acoperit cele mai importante proiecte aflate în derulare în cadrul EDA: creșterea disponibilității utilizării elicopterelor în operații, Flota Europeană de Transport Aerian (EATF), supravegherea maritimă, dezvoltarea unor noi capacități de deminare maritimă și utilizarea mijloacelor spațiale pentru operațiile PESA. În marja reuniunii, 12 state membre ale UE, inclusiv România, au semnat o declarație de intenție privind constituirea EATF.

În cadrul reuniunii comune a miniștrilor de externe și ai apărării au mai fost abordate și subiecte legate de modul de desfășurare a operațiilor din Balcanii de Vest și Afganistan.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării