Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mugurel PASCU, tel: 0744.359518

 


Comunicat nr. 366


FREGATA “ REGELE FERDINAND” SE ÎNTOARCE ACASĂ


Fregata "Regele Ferdinand" și-a încheiat misiunile la Operația "Active Endeavour" și va acosta miercuri, 26 noiembrie, ora 13.00, în portul militar Constanța.
Aceasta este cea de-a patra participare a Forțelor Navale Române la misiuni NATO în Marea Mediterană.
Fregata este comandată de către comandorul Marian Săvulescu și a avut la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 203 marinari.

Ceremonialul prilejuit de sosirea navei va avea loc pe dana militară miercuri, 26 noiembrie, începând cu orele12.50.

Jurnaliștii interesați să participe la acest eveniment vor fi așteptați la intrarea în portul militar Constanța începând cu orele 12.30.

Posturile de televiziune care vor solicita intrarea carelor de emisie în portul militar sunt rugate să trimită cererile de acreditare pentru echipele de filmare și mașini, prin e-mail, la adresa comandamentflota@yahoo.com, până la data de 25.11, ora 19.00.
***

Vineri, 19 septembrie a.c., fregata "Regele Ferdinand" părăsea, portul militar Constanța, pentru a a lua parte la exerciții navale în Marea Mediterană și la Operația "Active Endeavour”.
În perioada 24.09-10.10.2008 Fregata "Regele Ferdinand", a participat la exercițiul "Noble Midas 08". Cu acest prilej nava a fost evaluată și certificată nivel II NATO - interoperabilitate de către o echipă aparținând componentei maritime de comandă CCMAR Napoli. În perioada 10 octombrie – 13 noiembrie, fregata a participat la Operația "Active Endeavour", pe timpul căreia a obținut rezultate foarte bune. Misiunea din Marea Mediterană s-a încheiat printr-o vizită oficială în portul Haifa în perioada 14 – 19 octombrie, Fregata "Regele Ferdinand" fiind prima navă militară românească ce face escală într-un port israelian.
"Active Endeavour" (http://www.nato.int/docu/review/2005/issue3/romanian/art4.html#top) este o operație inițiată și condusă de Alianța Nord Atlantică în scopul descurajării acțiunilor teroriste. Concepția militară a NATO cu privire la apărarea împotriva terorismului prevede, printre altele, desfășurarea de către forța operațională "Active Endeavour" a unor acțiuni de supraveghere și control pe marile culoare de navigație din Marea Mediterană.
Fregata 221 "Regele Ferdinand" a fost prima navă românească care a participat, în anul 2005, la această operație de monitorizare a traficului naval și aerian în scopul combaterii traficului ilegal și reducerii amenințărilor asimetrice.
Fregata "Regele Ferdinand" are un deplasament de 4900 tone, lungimea de 148,2 m, lățimea de 14,75 m și un pescaj maxim de 6,4 m. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri și dispune de o autonomie de 4500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW.
Informații suplimentare referitoare la Fregata "Regele Ferdinand", pot fi obținute vizitând pagina de Internet www.navy.ro.Biroul de Presă al Ministerului Apărării