Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spânu, tel 0764402720

 


Comunicat nr. 40


Ministrul Stănișoară reafirmă la Cracovia angajamentul României pentru operațiunile din Afganistan și sprijinul pentru preocupările legate de agenda transformării NATO


Reuniunea ministerială de la Cracovia, care a avut loc cu cinci săptămâni înaintea Summit-ului aniversar de la Strasbourg/Kehl, a avut drept obiectiv analiza a două domenii majore relevante pentru viitorul summit: agenda operațională și agenda transformării NATO.

În ceea ce privește agenda operațională, axată în principal pe misiunea ISAF din Afganistan, au fost formulate următoarele obiective: creșterea contribuției cu forțe, cu accent pe asigurarea securității alegerilor care se vor desfășura în acest an în Afganistan; nevoia unei transpuneri mai accelerate a deciziilor Summit-ului de la București, cu privire la „abordarea cuprinzătoare”, în special în domeniul cooperării civili-militari și între instituțiile internaționale implicate – NATO, ONU, UE; creșterea resurselor alocate în vederea antrenării și echipării Armatei Naționale Afgane; nevoia creșterii contribuției statelor aliate pentru pregătirea poliției naționale afgane.

Ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, a evidențiat consecvența cu care România își îndeplinește obligațiile asumate în cadrul Alianței. Anul acesta, prin suplimentarea cu 135 de militari, numărul total al contribuției țării noastre la ISAF este de 900 de militari.

Reuniunea ministerială informală de la Cracovia a inclus și o sesiune cu participarea miniștrilor apărării din țări non-NATO contributoare la ISAF.

Referitor la agenda transformării NATO, intervenția ministrului Stănișoară a evidențiat importanța operaționalizării Forței de Reacție Rapidă NATO (NATO Response Force), cu accesul la finanțare din fonduri comune la utilizarea acestei structuri.

În legătură cu reforma structurilor de conducere NATO, Mihai Stănișoară a subliniat necesitatea menținerii principiului consensului la toate nivelurile de decizie, precum și promovarea principiului rotației pentru ocuparea funcțiilor de conducere din cadrul Alianței. În continuare, ministrul român a susținut dezvoltarea opțiunilor tehnice relevante pentru scutul antirachetă NATO, în conformitate cu deciziile Summit-ului de la București.

În cadrul sesiunilor dedicate Comisiei NATO-Ucraina și Comisiei NATO-Georgia, ministrul Stănișoară a reafirmat sprijinul României pentru aspirațiile celor două țări de aderare la NATO și pentru reformele promovate în acest scop.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale