Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spnu, tel 0764402720

 


Comunicat nr. 40


Ministrul Stnioar reafirm la Cracovia angajamentul Romniei pentru operaiunile din Afganistan i sprijinul pentru preocuprile legate de agenda transformrii NATO


Reuniunea ministerial de la Cracovia, care a avut loc cu cinci sptmni naintea Summit-ului aniversar de la Strasbourg/Kehl, a avut drept obiectiv analiza a dou domenii majore relevante pentru viitorul summit: agenda operaional i agenda transformrii NATO.

n ceea ce privete agenda operaional, axat n principal pe misiunea ISAF din Afganistan, au fost formulate urmtoarele obiective: creterea contribuiei cu fore, cu accent pe asigurarea securitii alegerilor care se vor desfura n acest an n Afganistan; nevoia unei transpuneri mai accelerate a deciziilor Summit-ului de la Bucureti, cu privire la „abordarea cuprinztoare”, n special n domeniul cooperrii civili-militari i ntre instituiile internaionale implicate – NATO, ONU, UE; creterea resurselor alocate n vederea antrenrii i echiprii Armatei Naionale Afgane; nevoia creterii contribuiei statelor aliate pentru pregtirea poliiei naionale afgane.

Ministrul aprrii naionale, Mihai Stnioar, a evideniat consecvena cu care Romnia i ndeplinete obligaiile asumate n cadrul Alianei. Anul acesta, prin suplimentarea cu 135 de militari, numrul total al contribuiei rii noastre la ISAF este de 900 de militari.

Reuniunea ministerial informal de la Cracovia a inclus i o sesiune cu participarea minitrilor aprrii din ri non-NATO contributoare la ISAF.

Referitor la agenda transformrii NATO, intervenia ministrului Stnioar a evideniat importana operaionalizrii Forei de Reacie Rapid NATO (NATO Response Force), cu accesul la finanare din fonduri comune la utilizarea acestei structuri.

n legtur cu reforma structurilor de conducere NATO, Mihai Stnioar a subliniat necesitatea meninerii principiului consensului la toate nivelurile de decizie, precum i promovarea principiului rotaiei pentru ocuparea funciilor de conducere din cadrul Alianei. n continuare, ministrul romn a susinut dezvoltarea opiunilor tehnice relevante pentru scutul antirachet NATO, n conformitate cu deciziile Summit-ului de la Bucureti.

n cadrul sesiunilor dedicate Comisiei NATO-Ucraina i Comisiei NATO-Georgia, ministrul Stnioar a reafirmat sprijinul Romniei pentru aspiraiile celor dou ri de aderare la NATO i pentru reformele promovate n acest scop.


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii Naionale