Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 66


Ministrul Mihai Stănișoară, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE


Ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, va participa, în zilele de 12 și 13 martie, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Praga, în contextul Președinției cehe a Consiliului UE.

În domeniul Politicii Europene de Securitate și Apărare, Cehia și-a definit ca direcții de acțiune coordonarea operațiilor și misiunilor UE aflate în derulare, dezvoltarea capacităților de apărare europene, prin continuarea inițiativelor lansate pe timpul Președinției franceze, urmărind evitarea duplicărilor dintre UE și NATO și întărirea Parteneriatului strategic dintre Uniune și Alianță.

În acest context, pe parcursul celor două zile de reuniuni, discuțiile miniștrilor apărării se vor concentra asupra stadiului derulării operațiilor militare ale UE pentru managementul situațiilor de criză, cu accent pe reconfigurarea operației ALTHEA din Bosnia Herțegovina, proiectele din domeniul capacităților militare derulate sub coordonarea Agenției Europene de Apărare și parteneriatele UE în domeniul securității internaționale.

Miniștrii vor dezbate, de asemenea, subiectul Parteneriatului strategic NATO - UE, având ca obiectiv identificarea unor soluții pentru deblocarea relațiilor dintre Uniune și Alianță, inclusiv a cooperării în teatrele de operații în care participă atât NATO, cât și UE (Kosovo și Afganistan).
* * *
Reuniunea face parte din activitățile ministeriale desfășurate de către fiecare președinție semestrială a Consiliului UE. În fiecare semestru, miniștrii apărării se întâlnesc de două ori, într-o reuniune informală (în prima parte a semestrului) și într-o ședință formală, în cadrul oferit de întrunirea miniștrilor de externe (CAGRE), de regulă în lunile mai (primul semestru) și noiembrie (al doilea semestru).


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale