Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 69


Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE


Miniștrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene s-au concentrat, în cadrul reuniunii informale de la Praga, pe trei problematici majore din cadrul Politicii Europene de Securitate și Apărare (PESA): stadiul derulării operațiilor militare ale Uniunii Europene, proiectele din domeniul capacităților militare derulate sub coordonarea Agenției Europene de Apărare (EDA) și cooperarea UE cu partenerii strategici în zona securității internaționale.

În domeniul operațiilor militare ale UE, miniștrii apărării au analizat îndeplinirea obiectivelor militare ale operațiunii EUFOR ALTHEA din Bosnia Herțegovina și perspectivele reconfigurării acestei misiuni. În acest context, ministrul Mihai Stănișoară a reafirmat angajamentul României de a menține nivelul actual de participare cu forțe la EUFOR ALTHEA, pentru a contribui la asigurarea unui climat de securitate și stabilitate în Bosnia Herțegovina. Pe agenda acestei sesiuni s-au aflat și finalizarea operației EUFOR CIAD, prin preluarea mandatului de către ONU, precum și stadiul EUFOR ATALANTA - prima misiune navală a UE pentru combaterea pirateriei în zona de coastă somaleză.

În ceea ce privește domeniul capacităților militare europene, au fost evaluate proiectele și inițiativele de cooperare sub egida EDA, inclusiv creșterea disponibilității elicopterelor pentru operații și Flota Europeană de Transport Aerian (EATF).

Au fost analizate, de asemenea, modalități de eficientizare a parteneriatelor UE cu NATO, ONU și Uniunea Africană, cu accent pe colaborarea în operațiile aflate în desfășurare. În mod particular, asigurarea transparenței, coordonării și complementarității NATO și UE reprezintă un subiect important pentru România, ca stat membru al celor două organizații.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale