Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Cristina Iacobuț, tel.: 0722.380.138

 


Comunicat nr. 79


Scorpionii Roșii îi instruiesc pe militarii irakieni


În baza militară "DRACULA" a avut loc marți, 24 martie, întâlnirea comandanților care au același obiectiv pentru cele trei provincii unde acționează militari români și americani: asigurarea unui mediu stabil și sigur pentru toți locuitorii din AL MUTHANNA, DHI QAR și MAYSAN din sudul Irakului.

Locotenent-colonelul Gabriel TOMA și militari din statul major al Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" au fost gazdele întâlnirii, la care au participat comandantul Brigăzii 4 Cavalerie americană, colonelul Philip BATTAGLIA, comandantul Diviziei 10 irakiene, generalul de brigadă Jabaar NIMAH, și militari din cele trei armate implicate în instruirea forțelor irakiene.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate programele de instruire a forțelor speciale irakiene și planificarea acțiunilor de asistență umanitară ale militarilor români, care se vor derula în următoarele luni.

Instruirea militarilor irakieni va începe în aprilie și va consta în pregătire fizică, instrucție tactică de specialitate, pregătire sanitară și genistică, instrucția tragerii. După parcurgerea întregului program de instruire, militarii irakieni vor fi în măsură să execute misiuni în zona de responsabilitate care a fost predată autorităților locale încă din 2007.

Pregătirea militarilor irakieni este misiunea principală a detașamentului de instruire, iar capacitatea Scorpionilor Roșii de a-i instrui pe militarii irakieni a fost apreciată de colonelul Philip BATTAGLIA: "Scorpionii Roșii sunt o unitate foarte bine antrenată, foarte bine pregătită, experimentată, în măsură să-i instruiască foarte bine pe militarii irakieni."

Generalul irakian Jabaar NIMAH și-a exprimat încrederea în buna colaborare la instrucție, confirmând importanța acestor activități: "Este o oportunitate deosebită pentru militarii mei să lucreze cu dumneavoastră. Experiența Scorpionilor Roșii cu siguranță își va spune cuvântul.
Instruirea militarilor noștri se va reflecta cât de curând în îmbunătățirea situației de securitate din sudul Irakului."

Misiunile de asistență umanitară au făcut și ele parte din agenda întâlnirii, fiind apreciate ca interfața cea mai bună dintre acțiunile întreprinse de militarii coaliției și populația locală din cele trei provincii. "Trebuie să transmitem, prin tot ceea ce facem pentru irakieni, faptul că militarii români și americani nu sunt aici pentru a lupta, sunt aici pentru a contribui, împreună cu forțele de securitate irakiene, la reconstrucția acestei țări și la crearea tuturor premiselor pentru a clădi democrația în Irak," a afirmat comandantul Brigăzii 4 Cavalerie, colonelul Philip BATTAGLIA.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale