Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-comandor Ion BURGHIȘAN

 


Comunicat nr. 90


Corveta "Contraamiral Eustațiu Sebastian" participă la activarea Grupului Naval BLACKSEAFOR


Corveta "Contraamiral Eustațiu Sebastian" va pleca joi, 2 aprilie, ora 10.00, din portul militar Mangalia pentru a participa la a doua fază a celei de a opta activări a Grupului de Cooperare Navală BLACKSEAFOR.

Nava românească va desfășura, în perioada 2 - 22 aprilie, exerciții navale în Marea Neagră, alături de nava de comandament SLAVUTICH (Ucraina), corveta SMELI (Bulgaria), nava de debarcare desant AZOV (Federația Rusă) și fregata TCG FATIH (Turcia).

Activitățile Grupului Naval BLACKSEAFOR vor consta în exerciții navale de luptă contra minelor, căutare și salvare pe mare, asistență umanitară și protecția mediului.

De asemenea, în programul Grupului Naval BLACKSEAFOR sunt incluse și vizite în porturile Eregli (Turcia), Burgas (Bulgaria) și Constanța, în scopul de a întări încrederea și buna înțelegere între statele participante, precum și de a dezvolta cooperarea și interoperabilitatea între forțele navale din bazinul Mării Negre.

Corveta "Contraamiral Eustațiu Sebastian" este comandată de locotenent-comandorul Cornel Tănăsescu și are la bord, pentru această misiune, un echipaj format din 95 militari.
Jurnaliștii interesați să participe la ceremonialul de plecare, vor fi așteptați la intrarea în portul militar Mangalia începând cu ora 09.45.

***

Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forță care acționează "la chemare" și este activată de două ori pe an pentru a desfășura exerciții navale. Comanda Grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înființare, succesiv de cele șase state riverane Mării Negre care participă cu forțe: Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Ucraina și Turcia. Informații suplimentare, referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră BLACKSEAFOR, pot fi obținute vizitând pagina de internet www.blackseafor.org


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale