Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Doina Munteanu

 


Comunicat nr. 101


România va participa la operațiunea maritimă Black Sea Harmony


În cadrul unei ceremonii organizate la Istanbul în această săptămână, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Dorin Dănilă, și comandantul Forțelor Navale turce, amiralul Metin Atac, au semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernul român și cel turc privind cooperarea sub egida Operațiunii Black Sea Harmony (OBSH).

OBSH a fost inițiată de Forțele Navale turce în scopul asigurării securității maritime în Marea Neagră, fiind deschisă participării tuturor statelor riverane.

Scopul Memorandumului de înțelegere este acela de a stabili cadrul juridic al cooperării între cele două părți în vederea combaterii riscurilor la adresa securității maritime în Marea Neagră. Totodată, se stabilesc metodele de lucru și responsabilitățile privind schimbul de informații, necesare desfășurării operațiunii, între Comandamentul Forțelor Navale turce și Statul Major al Forțelor Navale române în calitate de autorități responsabile ale părților.

Semnarea documentului menționat se înscrie pe linia eforturilor României de asigurare a securității și stabilității în regiunea Mării Negre, precum și a relațiilor tradiționale de cooperare cu Republica Turcia.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale