Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor. Mugurel PASCU, tel.:0744.359518

 


Comunicat nr. 143


100 de ani de la înființarea corpului maiștrilor militari de marină


Corpul maiștrilor militari de marină sărbătorește miercuri, 6 mai, 100 de ani de la înființare.

Cu ocazia acestui eveniment, în sala de spectacole a Cercului Militar Constanța, începând cu ora 12.00, se va desfășura o adunare festivă în cadrul căreia se vor rosti alocuțiuni, se vor decerna medalii și diplome, și se vor prezenta scurte momente artistice.

La această manifestare omagială au fost invitate personalități ale administrației publice centrale și locale, reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, ai Asociației "Clubului Amiralilor", ai Ministerului Apărării Naționale, ai Statului Major General și Statului Major al Forțelor Navale.

Jurnaliștii interesați să participe la acest eveniment sunt așteptați miercuri, 6 mai, ora 11.45, la Cercul Militar Constanța.

* * *

La data de 6 mai 1909, Regele Carol I emitea Înaltul Decret nr. 1620 prin care cosfințea constituirea corpului militar sub denumirea de "MAEȘTRI DE MARINĂ ȘEFI DE SPECIALITATE". În acest decret se precizează:"Maeștrii militari șefi de specialitate sunt auxiliari ai ofițerilor de marină la bord și pot fi întrebuințați la nevoie în loc de ofițeri, ca șefi de magazii, depozite și ateliere, pentru păstrarea materialelor marinei și pentru exploatarea tehnicii de bord".

Aplicarea Înaltului Decret Regal s-a produs prin Decretul Ministerial nr. 163/1909 emis de către Direcția 5 Marină din Departamentul de Război, consemnându-se astfel, în urmă cu o sută de ani, înființarea Corpului Maiștrilor Militari de Marină.


Biroul de presă