Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Lucian Neacșu, tel.: 0723.398.505

 


Comunicat nr. 162


Nava-școală "Mircea" - 70 de ani de diplomație navală română


Nava-școală "Mircea", aparținând Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", sărbătorește duminică, 17 mai, 70 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române.

Velierul efectuează, începând de la 12 aprilie 2009, cel de-al 28-lea marș internațional, având la bord un echipaj format din 190 de persoane, din care 65 de studenți ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" și 38 de elevi ai Școlii militare de maiștri militari "Amiral Ion Murgescu". După parcurgerea a 3300 mile marine și escale în porturile Catania și Cadiz, "Mircea" a acostat joi, 14 mai, pentru trei zile în portul Santa Cruz de Tenerife.

Sărbătorirea celor șapte decenii ale navei va fi marcată de echipaj prin organizarea unei ceremonii, care va cuprinde o scurtă incursiune în istoricul acestui simbol al Marinei Române, citirea mesajelor transmise de șeful Statului Major General, șeful Statului Major al Forțelor Navale, comandantul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" și Liga Maiștrilor Militari de Marină, precum și oficierea unei slujbe religioase.

Pentru studenții și elevii aflați la bord va fi organizat un concurs cu tema "Cunoașterea navei și istoria ei".

Acest moment aniversar va coincide cu startul regatei "Tall Ships Challenge 2009" în Oceanul Atlantic, pe ruta Tenerife (Spania) - Hamilton (Insulele Bermude).

***
La 26 ianuarie 1938, la Șantierele Navale "Blohm und Voss" din Hamburg, s-a semnat certificatul de naștere a velierului tip bark, clasa A, "Mircea". În ziua de 22 septembrie 1938, nava a fost lansată la apă, iar la 27 martie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului național.Velierul a fost botezat ca și înaintașul său, bricul "Mircea" (1882-1944), purtând cu cinste pe mări și oceane tricolorul românesc și numele marelui domnitor Mircea cel Bătrân, întregitorul Țării Românești până la "Marea cea mare".

La 17 mai 1939, a fost organizată primirea în portul Constanța, moment rămas, de atunci, în tradiție ca Ziua navei. La scurt timp, au fost ambarcați cadeții Școlii Navale "Mircea", cu care a plecat în primul său marș în Marea Mediterană.

La 5 septembrie 1944, flota militară a României a fost îndreptată în cea mai mare parte spre URSS, "Mircea" fiind dus și el în captivitate, unde a rămas doi ani. Din anul 1948, a reluat marșurile de instrucție în Marea Neagră, înfruntând numeroase furtuni.

În perioada octombrie 1965 - octombrie 1966, nava a fost supusă unor importante lucrări de modernizare în șantierul constructor "Blohm und Voss". Cea de-a doua etapă de reparații capitale și dotări cu sisteme de navigație, comunicații și guvernare de ultimă oră s-a desfășurat în perioada 1994-2002 la Brăila. Ca și în perioada construcției velierului, fondurile de reparații au fost completate prin donații publice grație inițiativelor unor oameni inimoși și iubitori de mare.

La terminarea acestor lucrări, "Mircea" a devenit cea mai modernă navă dintre "surorile" ei: Eagle (SUA), Gorch Fock I și Gorch Fock II (Germania), Sagres III (Portugalia).

Marșul efectuat între 4 martie și 30 august 1976 este cel mai complex atât din punct de vedere al duratei, cât și al distanței parcurse. "Mircea" a participat la sărbătorirea bicentenarului independenței Statelor Unite ale Americii și la "Operation Sail 76", regata Bermuda-New Port.

Anul 2004 a coincis cu cea de-a doua traversadă a Oceanului Atlantic, nava-școală luând parte la competiția nautică "Tall Ships Challenge 2004". În cadrul etapei Charleston-Delaware Bay "Mircea" a ocupat locul al II-lea la "Divizia tineret".

În anul 2005, nava-școala "Mircea" a efectuat un marș de instrucție în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, participând la competiția nautică "Tall Ships Race 2005". Cu această ocazie a fost prezent la festivaluri maritime internaționale și la manifestări jubiliare în Belgia, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Germania și Olanda.

Marșul de instrucție din anul 2006 a fost efectuat în Marea Neagra, porturile de escală fiind Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna și Samsun.

În anul 2007, nava-școala "Mircea" a efectuat un marș de instrucție în Marea Mediterană, fiind prezentă la competiția nautică "Tall Ship Race Mediterranea" și având escale în porturile Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon și Genova.

Anul 2008 a adus pentru "Mircea" un marș de instrucție de 115 zile în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Baltica și participarea la trei festivaluri maritime: "L'Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest" și "Hanse Sail Rostock 2008". Cu ocazia "Hanse Sail Rostock 2008", au fost sărbătoriți 50 de ani de la lansarea la apa a "surorii", nava-școală a Marinei Germane "Gorch Fock II".


Biroul de presă