Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Pavel Petrea

 


Comunicat nr. 188


Manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la înființarea Armei Geniu


Statul Major al Forțelor Terestre organizează vineri, 29 mai a.c., în București, o serie de manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la înființarea armei geniu.

Activitățile debutează, la ora 11.00, cu o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor Armei Geniu din Piața Leu, continuând, în intervalul orar 12.30 - 14.00, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre (Str. Drumul Taberei 9 - 11), cu o expoziție de carte. Vor fi lansate, de asemenea, volumele "Arma geniu din Armata României - 150 ani de jertfe și glorie", "Omagiu pentru aceia care sfidează moartea" și "O viață pentru o idee - dezrobirea pontonierilor", având ca autori ofițeri de geniu în activitate și în rezervă, și vor fi înmânate medalii, plachete și diplome jubiliare.

În garnizoanele în care sunt dislocate unități militare de geniu sau amplasate monumente ale geniștilor vor fi organizate, ceremonii militare de depuneri de coroane la monumentele geniștilor, lansări de carte, reabilitarea monumentelor ridicate în memoria geniștilor de pe Transfăgărășan la "Poarta geniștilor" și "Poarta Întâlnirii".

Jurnaliștii interesați să participe la evenimentele organizate în București sunt așteptați vineri, 29 mai, la ora 10.45, la Monumentul Eroilor Armei Geniu din Piața Leu.
* * *
Arma Geniu a luat ființă în Armata României prin crearea, la 31 mai 1859, la Iași, a primei unități române de geniu comandată de căpitanul Panait Donici. De la înființare și până în prezent, istoria armei s-a confundat cu istoria armatei române, geniștii contribuind semnificativ la efortul militar al țării în toate momentele importante ale istoriei militare ale poporului român.

Creată pentru a răspunde atât nevoilor militare, cât și unor nevoi economice și sociale, arma Geniu și-a împlinit destinul prin importante jertfe de sânge pe câmpurile de luptă ale războaielor ce au marcat istoria secolului trecut, dar și dovedindu-și vocația constructivă și umanitară în perioadele de pace prin participarea la pregătirea teritoriului național pentru apărare, la reconstrucția țării după războaie, la construirea unor obiective sociale și economice, sau intervenind în sprijinul populației afectate de diferite dezastre sau calamități naturale: cutremure, inundații, alunecări de teren etc.

După 1990, arma geniu s-a înscris organic în amplul proces de reformă a armatei, de reorganizare și modernizare a structurilor sale.

Participarea cu succes, începând cu martie 1996, la forța de implementare și ulterior de stabilizare a păcii în Bosnia Herțegovina și din 2003, în Irak, reprezintă o realitate de necontestat a profesionalismului și nivelului de interoperabilitate a geniștilor români.


Biroul de presă