Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 190


Comemorare a eroilor români în Franța


Dan Tătaru, secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale, a participat, în zilele de 30 și 31 mai, la manifestările dedicate comemorării soldaților români decedați în Primul Război Mondial în Alsacia și Lorena (Franța).

Sâmbătă, 30 mai, secretarul de stat Tătaru a dezvelit o placă comemorativă dedicată celor 32 de militari români care și-au pierdut viața, în anul 1917, pe teritoriul comunei Blaesheim, Franța.

În anul 1923, locuitorii comunei au instalat o placă similară pe clădirea primăriei din Blaesheim. Această placă a fost distrusă în 1940 de către autoritățile germane de ocupație și nu a mai fost refacută până în prezent. Cu generozitate, autoritățile locale au acceptat amplasarea acesteia în același loc ca și în 1923. Cu acest prilej, secretarul de stat a înmânat primarului comunei, domnul Jacques Bauer, medalia de onoare a Armatei României.

Secretarul de stat Tătaru a participat duminică, 31 mai, la pelerinajul anual al românilor la cimitirul românesc de la Soultzmatt, la o slujbă anuală de pomenire a celor 2.000 de militari români decedați pe teritoriul Alsaciei și Lorenei în 1917.

La acest eveniment au fost prezenți români din Franța, Germania, Belgia, Elveția, reprezentanți ai autorităților locale și localnici francezi. Manifestarea a devenit loc de întâlnire al românilor din Europa Occidentală care își programează participarea cu mult timp înainte și o consideră un exemplu de comportament demn de națiunea română.

În cadrul manifestării, a fost oficiată o slujbă religioasă, au fost depuse jerbe de flori la monumentul dedicat soldaților români din cimitir și au fost prezentate mesajele reprezentanților autorităților franceze și române.

Manifestările dedicate memoriei eroilor români au fost organizate la inițiativa Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu Consulatul General al României la Strasbourg.


Biroul de presă