Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 196


Militarii români din Afganistan, vizitați de Președintele Traian Băsescu


Militarii români dislocați în Afganistan, la Qalat și Kandahar, au primit sâmbătă, 6 iunie, vizita Președintelui Traian Băsescu, însoțit de ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, și de șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin.

În cadrul ceremoniei militare desfășurată la Qalat, Președintele Traian Băsescu a decorat Drapelul de Luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, ca o dovadă de recunoștință și apreciere pentru înaltul profesionalism dovedit în procesul pregătirii pentru luptă, cât și pentru îndeplinirea, cu devotament, a misiunilor încredințate în teatrul de operații din Afganistan.

Traian Băsescu a evocat memoria eroilor sublocotenent (p.m.) Claudiu Chira, maior (p.m.) Iuliu-Vasile Unguraș și maior (p.m.) Tiberius-Marcel Petre, căzuți la datorie de la începutul anului, și a tuturor eroilor români care și-au jertfit viața de la începutul misiunii din Afganistan, din anul 2002 și până acum.

De asemenea, Președintele României a arătat că poporul român datorează un profund respect militarilor care și-au îndeplinit misiunile riscându-și viața. "Prin decorarea Drapelului de Luptă de către Președinte, poporul român vă mulțumește pentru tot ce faceți în numele lui", a declarat Traian Băsescu în timpul ceremoniei de decorare a drapelului de luptă al batalionului.

Șeful statului a oferit Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Comandor, cu însemn de război, locotenent-colonelului Florin Stan, comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte, și maiorului Gregory A. Cannata, comandantul Companiei BRAVO-USA, aflată sub controlul tactic al batalionului românesc.

Pentru profesionalismul, curajul și hotărârea dovedite în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate în teatrul de operații din Afganistan, ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, a oferit "Emblema de Onoare a Armatei României" căpitanului Ciprian-Dumitru Vlad, plutonierului Daniel Stan și caporalului Marcel-Cătălin Ciolacu.

Șeful SMG, amiralul Gheorghe Marin, a oferit "Emblema de Onoare a Statului Major General" locotenenților Răzvan-Ioan-Adrian Almașan și Nicolaie-Leonard Vergu, plutonierului-major Cristian Toma, plutonierului Ervin-Răsvan Oros, fruntașilor Marius Gabor și Marius Hajdu și soldatului Nicolae Chișcă, pentru contribuția adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice, executate în teatrul de operații Afganistan.

După încheierea ceremoniei, președintele Traian Băsescu, ministrul apărării naționale și șeful SMG au luat prânzul împreună cu militarii români.

În partea a doua a vizitei în Afganistan, președintele României și conducerea MApN s-au deplasat la Kandahar. Șeful statului și conducerea MApN au participat la un briefing de informare, s-au întâlnit cu militarii români dislocați la Kandahar și au depus coroane de flori la Monumentul eroilor căzuți la datorie în Afganistan.
* * *
În Afganistan, acționează 962 de militari, 904 în cadrul misiunii NATO - ISAF și 58 în cadrul operațiunii "Enduring Freedom". Batalionul 21 Manevră dislocat la Qalat, în ianuarie 2009, a fost constituit pe structura Batalionului 21 Vânători de Munte din Predeal. Vânătorii de munte urmează să fie înlocuiți de colegii lor din Batalionul 280 Manevră din Focșani.


Biroul de presă