Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 197


Precizări M.Ap.N.


În legătură cu imaginile transmise de posturile de televiziune Antena 3 și Antena 1, în jurnalele de știri din seara zilei de astăzi, 8 iunie, Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale este împuternicit să facă următoarele precizări:

Posturile de televiziune menționate mai sus au interpretat eronat un incident de lansare a unei rachete drept o explozie a instalației de lansare. În fapt, imaginile difuzate prezintă lansarea în procedura de avarie a unei rachete.

În cadrul exercițiului cu trupe "VECTORUL 09" desfășurat în perioada 25-29 mai a.c. de către Forțele Navale, au avut loc și lansări de rachete. Au fost lansate rachete de la bordul unei nave purtătoare de rachete și de către o instalație mobilă de lansare de la litoral. La lansarea unei rachete de pe instalația mobilă de la litoral, a fost necesară, din motive tehnice, inițierea procedurii de avarie, iar racheta a fost lansată, în acest regim, pe direcția țintei.

Documentația tehnică a instalațiilor de lansare a rachetelor, atât de la bordul navelor cât și de pe instalațiile mobile, prevede folosirea, în unele situații, a acestei proceduri, ea fiind exersată în cadrul antrenamentelor.

În caz real, lansarea de avarie a mai fost folosită o singură dată.

Precizăm că niciunul dintre militarii participanți la misiune nu a fost pus în pericol pe perioada desfășurării exercițiilor, iar instalația de lansare a rămas operațională după încheierea misiunii.

O comisie din cadrul Forțelor Navale cercetează cauzele care au dus la producerea incidentului de lansare.

Regretăm faptul că posturile de televiziune menționate mai sus nu au solicitat un punct de vedere de la Ministerul Apărării Naționale privitor la semnificația reală a imaginilor în cauză în scopul unei informări corecte a opiniei publice.


Biroul de presă