Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spnu

 


Comunicat nr. 197


Precizri M.Ap.N.


n legtur cu imaginile transmise de posturile de televiziune Antena 3 i Antena 1, n jurnalele de tiri din seara zilei de astzi, 8 iunie, Biroul de pres al Ministerului Aprrii Naionale este mputernicit s fac urmtoarele precizri:

Posturile de televiziune menionate mai sus au interpretat eronat un incident de lansare a unei rachete drept o explozie a instalaiei de lansare. n fapt, imaginile difuzate prezint lansarea n procedura de avarie a unei rachete.

n cadrul exerciiului cu trupe "VECTORUL 09" desfurat n perioada 25-29 mai a.c. de ctre Forele Navale, au avut loc i lansri de rachete. Au fost lansate rachete de la bordul unei nave purttoare de rachete i de ctre o instalaie mobil de lansare de la litoral. La lansarea unei rachete de pe instalaia mobil de la litoral, a fost necesar, din motive tehnice, iniierea procedurii de avarie, iar racheta a fost lansat, n acest regim, pe direcia intei.

Documentaia tehnic a instalaiilor de lansare a rachetelor, att de la bordul navelor ct i de pe instalaiile mobile, prevede folosirea, n unele situaii, a acestei proceduri, ea fiind exersat n cadrul antrenamentelor.

n caz real, lansarea de avarie a mai fost folosit o singur dat.

Precizm c niciunul dintre militarii participani la misiune nu a fost pus n pericol pe perioada desfurrii exerciiilor, iar instalaia de lansare a rmas operaional dup ncheierea misiunii.

O comisie din cadrul Forelor Navale cerceteaz cauzele care au dus la producerea incidentului de lansare.

Regretm faptul c posturile de televiziune menionate mai sus nu au solicitat un punct de vedere de la Ministerul Aprrii Naionale privitor la semnificaia real a imaginilor n cauz n scopul unei informri corecte a opiniei publice.


Biroul de pres