Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 205


Mihai Stănișoară, la Reuniunile formale ale miniștrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles


Ministrul Mihai Stănișoară este prezent, în zilele de 11 și 12 iunie a.c., la Bruxelles, la Reuniunile formale ale miniștrilor apărării din țările NATO, în formatele Consiliului Nord Atlantic, Comitetului pentru Planificarea Apărării, Grupului de Planificare Nucleară și Consiliului Parteneriatului Euroatlantic.

Delegația condusă de ministrul român al apărării participă la aceste activități în continuarea întâlnirilor începute miercuri, 10 iunie, în Olanda cu miniștrii apărării și reprezentanții acestora din statele contributoare la Comandamentul Regional de Sud al ISAF.

Discuțiile formale de la Bruxelles din această lună urmăresc evaluarea progreselor înregistrate de la Summit-ul aniversar al NATO de la Strasbourg-Kehl în domeniul transformării capabilităților militare ale statelor membre și ale Alianței și al operațiilor NATO în curs de desfășurare.

Operația ISAF din Afganistan va fi abordată atât în cadrul reuniunii formale a Consiliului Nord- Atlantic, principalul for decizional în cadrul Alianței, precum și pe timpul întâlnirii miniștrilor aliați cu omologii lor din statele contributoare la ISAF, care nu sunt membre NATO, la care participă și ministrul afgan al apărării. Dezbaterile asupra aspectelor operaționale vor fi, de asemenea, focalizate pe misiunile NATO din Kosovo și pe contribuția Alianței la contracararea pirateriei maritime.

Subiectele dedicate transformării capabilităților militare includ dezbateri privind Forța de Răspuns a NATO (NRF) și Programul NATO de supraveghere terestră (AGS).

Sesiunea formală dedicată transformării va fi urmată de o ceremonie la care vor participa și reprezentanții statelor partenere contributoare cu trupe, prilejuită de inaugurarea monumentului dedicat memoriei tuturor celor căzuți la datorie în operațiile NATO.

Reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC) se va concentra asupra modalităților prin care Alianța, bazându-se pe experiența sa operațională, poate ajuta partenerii să-și dezvolte capabilitățile naționale și să crească interoperabilitatea cu forțele aliate, precum și asupra contribuției partenerilor la operațiile NATO.

x x x
Reuniunile formale ale miniștrilor apărării din țările membre NATO au loc o dată pe an și permit adoptarea, la nivel ministerial, a deciziilor necesare atât pentru operațiile în desfășurare, cât și pentru transformarea capabilităților militare ale Alianței Nord-Atlantice.


Biroul de presă