Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: mr. Romeo Feraru, tel: 0724221837

 


Comunicat nr. 220


Ziua Distinșilor Vizitatori la Exercițiul "BALKAN GUARD 09"


Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului "BALKAN GUARD 09" s-a desfășurat astăzi, 25 iunie, la Complexul Militar de Instruire al Armatei Bulgariei de la Charalitza.

Generalul de brigadă Visarion Neagoe, comandantul Comandamentului Operațional Întrunit "Mareșal Alexandru Averescu", a reprezentat Armata României la această activitate la care au fost prezenți generali din conducerea celor cinci armate participante.

Distinșilor vizitatori le-au fost prezentate principalele date ale exercițiului și funcționarea sistemului de instruire prin simulare asistată de calculator. Ei au vizitat spațiile de lucru unde au putut observa, în timp real, desfășurarea acțiunilor de luptă ale subunităților aflate în zona de operații.

Generalul Neagoe a apreciat faptul că experiența acumulată de militarii români, bulgari și sârbi la exercițiile multinaționale "Blue Road 2004" și "Danube Guard 2007" a fost un factor important în reușita exercițiului "Balkan Guard 09".

Militarii din Serbia, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru s-au familiarizat cu folosirea procedurilor NATO, iar instruirea acestora în cadrul exercițiului constituie o etapă în obținerea de către țările lor a statutului de partener al Alianței Nord Atlantice.

La acest exercițiu participă militari din Bulgaria, România și Serbia și observatori din Muntenegru și Bosnia-Hertegovina.

"BALKAN GUARD 09" este un exercițiu de instruire prin simulare asistată de calculator ce se desfășoară în perioada 22-27 iunie și are ca obiective principale creșterea încrederii și înțelegerii reciproce între țările participante și îmbunătățirea procesului de management al informațiilor între și în cadrul comandamentelor pentru creșterea interoperabilității, prin utilizarea standardelor și procedurilor comune.

Armata României participă cu 25 de militari din Comandamentul Operațional Întrunit "Mareșal Alexandru Averescu" - Buzău, Statul Major al Forțelor Terestre și din cadrul Centrului de instruire prin simulare.


Biroul de presă