Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 221


Ministrul Apărării și șeful SMG au participat, alături de președintele Băsescu, la ceremoniile de la Miercurea-Ciuc


Ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, și șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, au participat astăzi, 26 iunie, alături de președintele Traian Băsescu, la ceremoniile de la Miercurea-Ciuc ocazionate de sărbătorirea Zilei Drapelului Național și de înmânarea Drapelului de Luptă Batalionului 435 Logistic "Ciuc" din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu".

Președintele Traian Băsescu a înmânat Drapelul de Luptă locotenent-colonelului Ilie Pentilescu, comandantul Batalionului 435 Logistic "Ciuc", în cadrul ceremoniei desfășurată în centrul orașului Miercurea-Ciuc, în fața monumentului Ostașului Necunoscut.

"Nu întâmplător astăzi am venit la Miercurea Ciuc. Este Ziua Tricolorului și, cu ocazia acestui eveniment, în calitate de comandant al forțelor armate, am înmânat Batalionului 435 Logistic "Ciuc", Drapelul de luptă, un tricolor care ne reprezintă pe noi toți cei 22 milioane de români din interiorul țării și alte milioane de români din afara țării", a declarat președintele Băsescu. Referindu-se la Batalionul 435 Logistic, Traian Băsescu a adăugat: "Și pe membrii acestui batalion i-am întâlnit, în 2005, la Lupeni, când ajutau la înlăturarea efectelor inundațiilor catastrofale de atunci".

Cu această ocazie, copiii Ansamblului vocal-instrumental "Românașul", al Centrului cultural "Miron Cristea" din Miercurea-Ciuc, au prezentat președintelui și asistenței un moment artistic de cântece și poezii patriotice.

Festivitățile s-au încheiat cu arborarea Drapelului Național al României pe catargul din Piața Tricolorului și defilarea militarilor din compunerea Brigăzii 61 Vânători de Munte.

La ceremonii au fost prezenți generalul-maior Dan Ghica Radu, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Mircea Savu, comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", Constantin Strujan, prefectul județului Harghita, IPS Ioan Selejan, episcopul Harghitei și Covasnei, oficialități locale, militari din Brigada 61 Vânători de Munte, veterani de război, locuitori ai orașului Miercurea-Ciuc.
* * *
Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" a fost înființată la 14 octombrie 1991, pe structura Batalionului 24 Vânători de Munte, cu comandamentul dislocat în garnizoana acestei unități, municipiul Miercurea-Ciuc. În prezent, Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" se află în subordinea Diviziei 4 Infanterie "GEMINA", având în componență mai multe batalioane de vânători de munte, de artilerie și apărare antiaeriană, precum și Batalionul 435 Logistic "CIUC".
Batalionul 435 Logistic s-a înființat, conform ordinului Ministrului Apărării Naționale din 23 aprilie 2002, ca unitate în subordinea Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", fiind dislocat în localitatea Miercurea Ciuc. Batalionul asigură suportul logistic necesar ducerii acțiunilor militare de către forțele luptătoare și de către forțele de sprijin de luptă ale Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu". În 2005, o parte din personalul batalionului a intervenit în zona calamitată de inundații din Odorheiul Secuiesc și Lupeni. Militari ai acestui batalion (2 ofițeri și 2 subofițeri) au fost selecționați pentru a participa, sub comanda NATO, la misiuni de menținere a păcii în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Bosnia.


Biroul de presă