Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Gabriel Pătrașcu: tel.0241.608.352

 


Comunicat nr. 272


Deschiderea oficială a exercițiului "Joint Task Force- East Rotation 2009"


Deschiderea exercițiului bilateral româno - american "Joint Task Force - East Rotation 09" a avut loc joi, 6 august 2009, la sediul Centrului Administrativ Aerodromul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Ceremonialul militar a început cu introducerea drapelelor în formație, a continuat cu intonarea imnurilor de stat ale României și S.U.A., prezentarea onorului, susținerea alocuțiunilor co-directorilor exercițiului, precum și oficierea serviciului religios de către preotul militar american al Joint Task Force - East, maiorul Jerald Jacobs.

Deschiderea oficială a exercițiului s-a făcut în prezența comandantului Joint Task Force - East, colonelul Gary R. Russ, în calitate de co-director al exercițiului "JTF - East Rotation 09" pentru partenerul american și colonelul Mihail Nicolescu, co-directorul român al aceluiași exercițiu. De asemenea, au mai fost prezente oficialități militare române și americane și reprezentanți ai administrației locale.

Statul Major al Forțelor Terestre și Forțele Terestre Americane staționate în Europa (USAREUR) desfășoară, în perioada 6 august - 15 octombrie 2009, un exercițiu militar comun la Centrul Administrativ Aerodromul Mihail Kogălniceanu (CAAMK), județul Constanța și în Poligonul Babadag, județul Tulcea.

Exercițiul "Joint Task Force - East Rotation 2009" are drept scop dezvoltarea potențialului de instruire în comun a trupelor române și americane, precum și extinderea competențelor profesionale ale militarilor în vederea participării în comun la operații de stabilitate.

Pregătirea va consta în exerciții de tragere în comun cu armamentul din dotare, exerciții cu trageri reale - nivel pluton, exerciții tactice specifice zonelor urbane, rezolvarea unor situații tactice, alte tehnici de acțiune individuale, executarea de patrule mixte, acordarea primului ajutor în zonele de operații. La exercițiu vor participa aproximativ 600 de militari români, 1200 de militari americani, precum și 2 militari francezi și 3 militari sârbi cu statut de observatori.

Acest exercițiu se desfășoară în baza acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor Statelor Unite staționate pe teritoriul României, semnat în anul 2005 și ratificat de Parlamentul României în anul 2006.

Informații despre exercițiul "JTF-East Rotation 09" puteți obține de la locotenent-colonelul Daniel Herrigstad: tel 0241.608.355; 0241.608.356 și locotenent-colonelul Gabriel Pătrașcu: tel. 0241.608.352 de la Centrul de Informare Publică al exercțiului.

Reprezentanții mass-media care doresc să participe la activitățile care se vor desfășura pe timpul exercițiului sunt rugați să trimită cerere de acreditare pe adresa de e-mail: mail.org.jtf-e@eur.army.mil.
Noi informații pot fi obținute de pe site-ul exercițiului:http://www.jtf-e.forter.ro


Biroul de presă