Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 299


Generalul Carter Ham, comandantul general al Forțelor Terestre Americane din Europa, în vizită în România


Șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, l-a primit luni, 24 august, pe generalul Carter F. Ham, comandantul general al Forțelor Terestre Americane din Europa - USAREUR.

În cadrul convorbirilor, amiralul Marin a apreciat cooperarea dintre militarii români și cei americani, atât în cadrul exercițiilor comune desfășurate la toate nivelurile, cât și în teatrele de operații. Generalul Ham a apreciat, la randul lui, nivelul de interoperabilitate dintre militarii celor doua armate.

Cei doi lideri militari au cazut de acord că nivelul de instruire în comun a militarilor români și americani permite creșterea complexității exercițiilor și aplicațiilor ce se vor putea desfășura în viitor, aspect benefic pentru ridicarea nivelului de interoperabilitate a trupelor.

Tot luni, generalul Ham a fost primit de secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului, Dan Tătaru. Cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre relațiile de cooperare bilaterale în domeniile militar și al politicii de apărare și despre exercițiul "Joint Task Force-East Rotation 09", care se desfășoară în țara noastră. Secretarul de stat i-a prezentat, de asemenea, generalului Ham aspecte importante din domeniul de responsabilitate a departamentului pe care îl conduce.

În a doua parte a zilei, comandantul general al Forțelor Terestre Americane din Europa s-a întâlnit cu generalul-maior Dan Ghica Radu, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, care a făcut o scurtă prezentare a rolului, locului, misiunilor și perspectivelor Forțelor Terestre române, a capabilităților de acțiune și angajamentelor internaționale în care acestea sunt angrenate.

Generalul american a evidențiat faptul că "militarii americani se simt încrezători când acționează alături de cei români în teatrele de operații sau în cadrul exercițiilor desfășurate în comun".

Cei doi oficiali au reiterat ideea continuării instruirii în comun a militarilor români și americani, atât în facilitățile de instruire din Dobrogea, cât și din Hohenfels. De asemenea, s-a subliniat necesitatea sporirii complexității exercițiului "Joint Task Force- East Rotation".

Pe timpul întrevederii, generalul maior Dan Ghica-Radu i-a conferit distinsului oaspete "Emblema de Onoare a Forțelor Terestre Române".


Biroul de presă