Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: mr Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 302


Informație de presă


Referitor la știrea apărută în presă privind presupusul furt a două elicoptere, Biroul de presă al M.Ap.N. este împuternicit să facă următoarele precizări:

Din cadrul Ministerului Apărării Naționale nu a fost sustrasă nici un fel de tehnică de aviație.

Cele două elicoptere IAR- 316B, la care se face referire, fac parte dintr-un stoc de tehnică excedentară, elicoptere și avioane, care se valorifică de către Compania Națională ROMTEHNICA S.A. printr-un contract aflat în derulare încă din 2006, conform procedurilor legale în vigoare.

Valorificarea se face către parteneri externi, iar tehnica de aviație se livrează demilitarizată, scoasă din funcțiune și dezmembrată.

În cazul celor două elicoptere, în timpul desfășurării operațiunii de predare-primire a tehnicii, reafirmăm, demilitarizată, scoasă din funcțiune și dezmembrată, gestionarul bunurilor a pus în mijlocul de transport și unele deșeuri provenite din casări anterioare de elicoptere.

Ministerul Apărării Naționale a efectuat, la solicitarea DNA, cercetări în cauză, prin Direcția de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor. Cercetările au fost finalizate, iar concluziile au fost deja transmise către DNA, la 3 august 2009.

Concret, valoarea deșeurilor aflate nejustificat în mijloacele care transportau legal cele două elicoptere, a fost stabilită la 175 lei.

În paralel a fost efectuată o cercetare administrativă, în urma căreia comandantul unității militare deținătoare a fost sancționat cu amânarea înaintării în gradul următor pe o perioadă de doi ani, iar gestionarul bunurilor materiale a fost trecut în rezervă.

În prezent cazul este instrumentat de Direcția Națională Anticorupție - serviciul teritorial Galați.


Biroul de presă