Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: mr. Pavel Petrea, tel. 0722 668 676

 


Comunicat nr. 371


Militarii din Forțele Terestre, pregătiți să intervină în sprijinul populației prin exercițiul "AXIOPOLIS 2009"


Batalionul 202 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară (Intervenție la Dezastre) din Huși a participat cu o subunitate de militari, mijloace auto de specialitate și echipamente specifice, la exercițiul de protecție și intervenție în caz de accident nuclear la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă "AXIOPOLIS 2009", care s-a desfășurat în perioada 18-23 octombrie a.c.

Exercițiul a fost organizat și condus de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență București, cu sprijinul autorităților administrației publice centrale și locale, al comitetelor județene și locale pentru situații de urgență, al comitetelor pentru situații de urgență de la instituțiile publice centrale din zona de planificare la urgență, al structurilor profesioniste pentru situații de urgență prevăzute în planurile operative de acțiune.

Scopul principal al exercițiului a constat în verificarea capacității de reacție a autorităților administrației publice centrale și locale, precum și a forțelor de intervenție pentru conducerea acțiunilor de limitare și înlăturare a efectelor unui accident nuclear major produs la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă.

Subunitatea de militari a executat misiuni de decontaminare a personalului și a tehnicii, precum și de cercetare nucleară a principalelor căi de comunicații din zona afectată.

Exercițiul de protecție și intervenție în caz de accident nuclear la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă "AXIOPOLIS" se desfășoară periodic, la un interval de trei-cinci ani, în conformitate cu prevederile legislației internaționale în domeniul managementului urgențelor nucleare. În anul 2005 s-a desfășurat ultimul exercițiu organizat de autoritățile române cu implicarea populației dispuse în zona de planificare a măsurilor de protecție urgențe, ca urmare a producerii unui accident nuclear sever la Centrala Nuclear Electrică Cernavodă.

Batalionul 202 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară (Intervenție la Dezastre) Huși s-a înființat la 20 octombrie 1950 sub denumirea de Batalionul 42 Chimic. Datorită cerințelor reformei în Armata României și nevoilor de adaptare la terminologia NATO, batalionul a fost reorganizat sub diferite nume, de la 1 mai a.c. având actuala denumire.
În prezent, Batalionului 202 Apărare CBRN (ID) este structura de bază de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară dislocată în zona de operații de est, având misiuni de conducere administrativă și operațională a subunităților din subordine la pace, în situații de criză și la război, cum ar fi: executarea întregii game de misiuni de apărare CBRN pe teritoriul național, în orice condiții de timp, anotimp și stare a vremii, executarea Serviciului de Luptă - Supravegherea NBC în zona de responsabilitate, intervenția cu efective și misiuni de specialitate în caz de accident / avarie la CNE CERNAVODĂ, intervenția cu trupe pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale în zona de responsabilitate și menținerea nivelului de operaționalizare acțională al celor trei echipe de decontaminare RBC ca structuri specializate CBRN puse la dispoziția NATO.


Biroul de presă