Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Ion BURGHIȘAN, tel. 0741.102.701

 


Comunicat nr. 377


Fregata "Regina Maria" la Operațiunea ACTIVE ENDEAVOUR


Ceremonia militară prilejuită de plecarea Fregatei "Regina Maria" la Operația "Active Endeavour" în Marea Mediterană are loc joi, 29 octombrie, începând cu ora 8.50, în portul militar Constanța.

Fregata "Regina Maria" va participa, în perioada 1 - 30 noiembrie, la activități specifice de combatere și prevenire a terorismului în Marea Mediterană.

Nava, comandată de căpitan - comandorul Valentin IACOBLEV, are la bord un echipaj alcătuit din 203 marinari, dintre care 18 ofițeri și este a cincea participare a Forțelor Navale Române la această misiune, sub comanda NATO.
La acest eveniment au fost invitați să participe reprezentanți ai autorităților centrale și locale, importante oficialități militare și civile, cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război, precum și membrii familiilor echipajului.

Jurnaliștii interesați să participe la această ceremonie vor fi așteptați, joi, 29 octombrie, la intrarea în portul militar Constanța, începând cu ora 8.30.

"Active Endeavour" este o operație inițiată de Alianța Nord-Atlantică la data de 18.10.2001 pentru a descuraja și dezorganiza acțiunile teroriste. Concepția militară a NATO cu privire la apărarea împotriva terorismului prevede desfășurarea de acțiuni specifice cum ar fi: schimbul de informații, supravegherea și controlul pe marile culoare de navigație din Marea Mediterană.Detalii suplimentare despre Operația "Active Endeavour" se pot obține accesând site-ul:http://www.afsouth.nato.int/JFCN_Operations/ActiveEndeavour/Endeavour.htm
***
Fregata "Regina Maria" are următoarele caracteristici: deplasament - 4900 tdw, lungime - 148,2 m, lățime - 14,75 m, viteza maximă - 30 de noduri, pescaj maxim 4,6 m, rază de acțiune - 4500 mile marine. Nava dispune de un tun super-rapid calibrul 76 mm Otto Melara, instalatii lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, instalații de bruiaj pasiv TERMA, sisteme de luptă electronică, sisteme radar. Propulsia este asigurată de patru turbine Rolls-Royce.


Biroul de presă