Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 383


Secretarul de stat Viorel Oancea s-a întâlnit cu Imre Szekeres, ministrul apărării naționale al Republicii Ungare


Viorel Oancea, secretar de stat pentru politica de apărare și planificare în Ministerul Apărării Naționale, s-a întâlnit astăzi, 1 noiembrie, cu Imre Szekeres, ministrul apărării naționale al Republicii Ungare, care efectuează o vizită în România.

Cei doi oficiali au discutat despre evoluția relațiilor militare româno-ungare și au participat la inaugurarea Monumentului Eroilor Militari Ungari de la Cimitirul Reformat Calvin.

"Dezvelim acest monument astăzi, alături de prietenii noștri ungari, ca un simbol al bunelor relații ce leagă armatele nostre, și depunem coroane de flori în memoria miilor de ostași ungari căzuți pe pământ românesc... Țările noastre pot oferi Alianței Nord-Atlantice, Uniunii Europene și Națiunilor Unite forțe capabile să intervină pentru menținerea păcii. Ca mărturie stau Batalionul Mixt Româno - Ungar de Menținere a Păcii și Batalionul Multinațional de Geniu "Tisa". Misiunile executate în comun de militarii români și maghiari au consolidat frăția de arme și o relație de prietenie durabilă", a declarat secretarul de stat Oancea în timpul alocuțiunii de la Monumentul Eroilor Militari Ungari.

"Astăzi, de Ziua Tuturor Sfinților, avem ocazia să inaugurăm monumentul amplasat în memoria soldaților unguri căzuți în războaie. Mulțumesc tuturor care au promovat realizarea monumentului, Guvernului României, instituțiilor militare românești, precum și Institutului și Muzeului Militar din Ungaria", a spus ministrul Szekeres în timpul discursului de la Cimitirul Reformat Calvin.

Ministrul Szekeres și secretarul de stat Oancea au participat, în aceeași zi, și la dezvelirea plăcii memoriale în amintirea handbalistului Marian Cozma amplasată la Clubul Sportiv Dinamo.
* * *
Proiectul se înscrie în cadrul acordului semnat în anul 2008 între guvernele României și Ungariei cu privire la regimul mormintelor și operelor comemorative de război.

În anul 2007, la 25 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, a fost dezvelit la Budapesta monumentul comemorativ amplasat în parcela de onoare din cimitirul RÁKOSKERESZTÚR, unde sunt înhumați 164 de militari români, căzuți în luptele pentru eliberarea capitalei Ungariei în cel de-Al Doilea Război Mondial.


Biroul de presă