Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Cezar Stroe, tel.: 0723261993

 


Comunicat nr. 395


INFORMAȚIE DE PRESĂ


Pentru o informare corectă și obiectivă a publicului interesat de transparența, legalitatea și modul de derulare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice pentru Programul GEPARD, Departamentul pentru Armamente face următoarele precizări, în raport cu unele informații publicate în mass-media:

Sistemele GEPARD au fost achiziționate în vederea îndeplinirii obligațiilor asumate față de NATO prin Obiectivele Forței.

Programul GEPARD a fost inițiat în anul 1998 prin Hotărâre a Consiliului de Achiziții al Ministerului Apărării Naționale, pe baza cerințelor operaționale ale Forțelor Terestre.

Sistemul GEPARD este un sistem de apărare antiaeriană care există în dotarea mai multor țări membre NATO (Germania, Belgia, Olanda), iar achiziția sa de la Armata Germaniei a condus la realizarea capabilităților de apărare antiaeriană a unităților din cadrul Forțelor Terestre, la un preț de circa 4 ori mai mic decât în cazul achiziției unor sisteme noi.

Bugetul Ministerului Apărării Naționale nu a permis achiziția unor sisteme de apărare antiaeriană noi.

Achiziția sistemelor GEPARD, din 1998 și până în prezent, s-a efectuat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Sistemele Gepard achiziționate în cadrul acestui program, remarcate prin mobilitate ridicată și putere de foc mare, au participat la exerciții și aplicații cu trageri de luptă atât în poligoanele din România cât și în Germania, cu rezultate foarte bune, apreciate și de militarii germani.

Programul GEPARD a avut ca obiectiv realizarea a două capabilități de apărare antiaeriană, de nivel batalion în două locații diferite.

Pentru ambele batalioane de apărare antiaeriană, în cadrul programului s-a avut în vedere realizarea de capabilități complete, concretizate prin livrarea a câte 18 sisteme GEPARD, ateliere mobile de mentenanță, echipamente de antrenament, documentație tehnică, piese de schimb, infrastructură (hală de mentenanță, spații depozitare, noi sau reabilitate), muniție, asistență tehnică, pregătirea personalului prin cursuri atât în cadrul Ministerului Federal al Apărării din Germania, cât și în cadrul companiei producătoare a sistemelor. Primul batalion este complet operațional din anul 2004, cel de-al doilea din anul 2009.

Datorită rezultatelor foarte bune obținute, la momentul actual, țările membre NATO care dețin sistemul GEPARD nu își pun problema scoaterii din dotare în următorii 10 ani a acestor sisteme.

Ministerul Apărării Naționale și-a dorit ca industria de apărare din România să preia activitatea de mentenanță a sistemelor GEPARD și chiar a facilitat pregătirea personalului din Uzina Mecanică București, în Germania, la sediul companiei producătoare.

Oferta de donație din partea companiei producătoare a sistemelor GEPARD, a unor echipamente în folosință (tractoare de evacuare și reparații), în stare bună de funcționare, care asigură suportul logistic nu numai pentru sistemele GEPARD, dar și pentru tancurile românești, a fost acceptată de către Statul Major al Forțelor Terestre, având costurile cele mai mici.

Prin acceptarea donației, nu a fost înlăturată necesitatea achiziționării tractoarelor de evacuare și a podurilor mobile de asalt. Operatorii economici interesați sunt informați că procedura pentru achiziția acestor echipamente nu a fost inițiată.


Biroul de presă