Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: F.P. Mihai Ursache

 


Comunicat nr. 110


Restructurarea armatei – cu o înzestrare pe măsură


“Pe măsură ce se fac reduceri numerice de personal, cheltuielile vor fi orientate spre modernizarea înzestrării armatei”, a spus secretarul de stat Marius Bălu, șef al Departamentului pentru Relații cu Parlamentul, Armonizare Legislativă și Relații Publice, care l-a reprezentat pe ministrul apărării naționale la ședința de analiză a activității Departamentului pentru Armamente în anul 2004, desfășurată astăzi.

Bălu a precizat că gestionarea banilor publici reprezintă un “capitol sensibil, deoarece acolo unde sunt bani mulți există și suspiciuni, dar și tentații”. De aceea, publicarea recentă a “Buletinului contractelor” este o măsură binevenită, menită să sporească transparența instituției în domeniul achizițiilor publice.

Secretarul de stat Bălu a apreciat colaborarea specialiștilor Departamentului pentru Armamente cu cei ai Statului Major General și ai categoriilor de forțe armate, principalele beneficiare ale eforturilor privind înzestrarea. “O armată restructurată în sensul transformărilor care au loc în NATO are nevoie de o înzestrare pe măsură”, a menționat secretarul de stat Bălu.

Șeful Departamentului pentru Armamente, secretarul de stat Ioan Ion, a spus că pentru achizițiile efectuate anul trecut, prin departament s-au aplicat 363 proceduri de achiziții, din care 41 au fost cereri de ofertă, 193 licitații, 105 negocieri cu o singură sursă și 24 cumpărări directe, peste 60% dintre acestea fiind realizate în ultimul trimestru. Domnul Ioan Ion a adăugat că prin Bursa Română de Mărfuri s-au atribuit contracte și s-au achiziționat 26 produse comune cu economia națională, în valoare de 104.162,7 milioane lei, iar prin sistemul electronic de achiziții publice s-au realizat 163 de contracte-comenzi de achiziții publice pentru 563 de produse, în valoare totală de 4.544, 6 milioane lei.

La ședința de analiză au participat locțiitorul șefului Statului Major General, secretarul general al M.Ap.N., locțiitorul inspectorului general al M.Ap.N., șefii categoriilor de forțe armate, șefi ai unor direcții centrale din minister.
Biroul de Presa al M.Ap.N.