Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 6


Autoevaluarea stării Forțelor Terestre în anul 2009


Statul Major al Forțelor Terestre a desfășurat miercuri, 13 ianuarie, în prezența ministrului apărării naționale, Gabriel Oprea, a secretarului de stat pentru politica de apărare și planificare, Viorel Oancea, și a șefului Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, activitatea de autoevaluare a stării structurilor în anul 2009.

În deschidere, ministrul Gabriel Oprea a apreciat eforturile depuse de către militarii Forțelor Terestre pe parcursul anului 2009, în condiții de constrângeri bugetare și pe fondul crizei economice: "Tot ceea ce ne propunem pentru anul 2010 pleacă de la resursele bugetare alocate Ministerului Apărării Naționale. Prioritățile mele vizează reconsiderarea locului și rolului Statului Major General și cel al categoriilor de forțe, precum și asigurarea condițiilor optime de pregătire și executare a misiunilor din teatrele de operații. Militarii români care luptă alături de aliații și partenerii noștri sunt cei mai buni ambasadori ai României în afara granițelor țării și doresc ca și în interiorul țării să fim priviți cu respectul cuvenit. Pentru aceasta trebuie să lucrăm în echipă și să fim adevărați profesioniști în tot ceea ce facem."

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior dr. Dan Ghica-Radu, a prezentat eforturile personalului din Forțele Terestre pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, asigurarea stării de operativitate a tehnicii din dotare, dificultățile apărute în gestionarea resurselor umane și materiale într-un an plin de provocări cu numeroase rectificări negative ale bugetului. În anul 2009, Forțele Terestre Române au încheiat cu succes misiunea din teatrul de operații Irak, susținând un efort logistic deosebit pentru aducerea în țară a echipamentelor și materialelor folosite pe parcursul celor 6 ani de misiune.

Șeful Statului Major General a apreciat activitățile desfășurate în anul 2009 de militarii din Forțele Terestre și a evidențiat obligațiile fiecărui comandant în ceea ce privește instruirea trupelor. Totodată, amiralul Marin a cerut o mai mare implicare în propunerea și promovarea unor soluții viabile de îmbunătățire a activităților în fiecare domeniu analizat, accentuând aspectele care vizează ordinea și disciplina militară.

La finalul activității, secretarul de stat Viorel Oancea a remarcat realizările militarilor din Forțele Terestre și a subliniat necesitatea inițierii și derulării unor programe realiste, fundamentate pe necesități și în strânsă concordanță cu resursele bugetare alocate.

La activitate au participat, de asemenea, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, șeful Statului Major al Forțelor Navale, generali și ofițeri din Statul Major General și din celelalte structuri centrale ale Ministerului Apărării Naționale, comandanți de unități și mari unități din Forțele Terestre.


Biroul de presă