Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 25


COMUNICAT DE PRESĂ


Joi, 4 februarie a.c., la Regimentul de Geniu al Forțelor Aeriene Române a avut loc ceremonia de sosire din teatrul de operații din Afganistan a Grupei EOD (echipa specializată în neutralizarea dispozitivelor explozive).

Ceremonia s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Ion-Aurel Stanciu, care le-a mulțumit militarilor pentru curajul și profesionalismul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor, fapt ce a determinat câștigarea încrederii partenerilor americani.

Plutonierul major Teodorin Mustață, comandantul grupei, a raportat șefului Statului Major al Forțelor Aeriene că a executat ordinul primit la plecare și s-a întors "acasă cu toți oamenii sănătoși și cu misiunea îndeplinită".

La festivitate au participat și membrii de familie ai militarilor din grupa EOD.
* * *
Grupa EOD din cadrul Regimentului de Geniu al Forțelor Aeriene a avut în compunere șase militari și s-a alăturat Batalionului 280 Manevră - Focșani care, în perioada iulie 2009 - ianuarie 2010, a executat misiuni de asigurare a securității celei mai importante căi de comunicații rutiere din Afganistan - autostrada A-1.

Militarii din Grupa EOD au executat aproximativ 40 de misiuni de intervenție pentru dezamorsarea munițiilor neexplodate, neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate, asanarea poligoanelor de trageri și investigarea de specialitate a incidentelor de securitate.

Începând cu data de 28 ianuarie o altă Grupă EOD, din cadrul aceleiași structuri, a preluat executarea acestor misiuni în teatrul de operații din Afganistan, alături de militarii Batalionului 33 Vânători de Munte din Curtea de Argeș.


Biroul de presă