Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 124


Ședința de analiză a activității Direcției Management Resurse Umane în anul 2004


Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, a declarat vineri, la ședința de analiză a activității Direcției Management Resurse Umane (DMRU) a M.Ap.N. pe anul 2004, că trebuie să se renunțe la practica de angajare în Armată, pe posturi de personal civil, a cadrelor militare ieșite la pensie. « Patru la sută din personalul ministerului este reprezentat de foști ofițeri care au ieșit la pensie și acum își cumulează pensia cu salariul, iar în România sunt destui tineri care sunt bine pregătiți și nu își găsesc un loc de muncă », a precizat Atanasiu.

La ședință au participat generalul Eugen Bădălan, șeful Statului Major General, Georgeta Gavrilă, secretar general al M.Ap.N., reprezentanți ai unor structuri centrale ale ministerului.

Generalul-locotenent Ion Gurgu, șeful DMRU, a subliniat că modernizarea sistemului de management al personalului a reprezentat unul dintre principalele obiective ale Direcției Management Resurse Umane în anul 2004. Pentru realizarea acestuia, s-au elaborat un alt statut al cadrelor militare, o concepție nouă privind recrutarea, pregătirea și utilizarea soldaților și a gradaților profesioniști. În același timp a fost pus în aplicare noul sistem de evaluare a performanțelor individuale ale cadrelor militare, conform standardelor NATO. Toate aceste acțiuni s-au derulat concomitent cu procesul de restructurare a armatei, care a determinat reducerea efectivelor cu peste 4.000 persoane, dintre care circa 80 la sută, personal militar. A fost îmbunătățită și structura pe grade a ofițerilor și subofițerilor, astfel că în anul trecut numărul subofițerilor l-a depășit pe cel al ofițerilor.

De asemenea, șeful direcției a apreciat că Armata României dispune de un sistem de promovare a profesiei militare, recrutare și selecție, pentru accesul în rândul cadrelor militare adaptat la necesitățile pe termen lung ale instituției militare și compatibil cu cel existent în țările membre NATO. În context, ministrul Atanasiu a considerat că sistemul ar trebui completat și cu motivații suplimentare pentru ca tinerii foarte bine pregătiți să dorească să intre în rândurile armatei.

Generalul Ion Gurgu a mai spus că printre prioritățile DMRU pentru acest an se află finalizarea Legii salarizării, modificarea Ghidului carierei militare, finalizarea Ghidului carierei funcționarului public și elaborarea Cartei posturilor.

În încheierea ședinței de analiză, generalul dr. Eugen Bădălan a subliniat necesitatea găsirii unor soluții pentru perfecționarea sistemului de recrutare, încorporare și pregătire a tinerilor care vor intra în sistem după eliminarea serviciului militar obligatoriu. Schimbarea sistemului de evidență a personalului trebuie să fie o altă prioritate a activității direcției de resort, pe lîngă noi programe destinate remodelării sistemului de formare și perfecționare a militarilor, a spus generalul Bădălan.Biroul de Presa al M.Ap.N.