Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 126


Președintele României a decorat militari români aflați în misiune în IrakDuminică, 27 martie a.c., Președintele României, domnul Traian Băsescu, însoțit de șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, i-a vizitat pe militarii contingentului românesc dislocat în Irak.

După sosirea pe aeroportul din Tallil, domnii Traian Băsescu și Eugen Bădălan s-au deplasat, la bordul a trei elicoptere de luptă ale coaliției, la Ad Diwaniyah pentru a se întâlni cu militarii detașamentelor de geniu și de informații, care acționează în compunerea Diviziei Multinaționale Centru Sud, condusă de Polonia. A avut loc o scurtă întâlnire cu generalii George W. Casey Jr., comandantul Forței Multinaționale pentru Irak (MNFI) și general maior Waldemar Krzypczac, comandantul Diviziei Multinaționale Centru Sud, ocazie cu care s-a prezentat o informare asupra evoluției evenimentelor din aria de responsabilitate a diviziei și despre modul în care militarii români își îndeplinesc misiunile ce le revin.

Președintele Băsescu a luat apoi prânzul împreună cu militarii români și a discutat cu ei interesându-se de problemele pe care le au. Pentru curajul și spiritul de sacrificiu, dăruirea și inițiativa dovedite pe câmpul de luptă, Președintele Băsescu i-a decorat pe locotenenți-coloneii Ion Voicu și Sorin Ganea cu cea mai înaltă distincție militară, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de război. „Virtutea Militară” în grad de Ofițer cu însemn de război a fost conferită prin decret prezidențial maiorului Tudorache Cornel, iar plutonierul adjutant Cojocariu Florentin a primit Medalia „Bărbăție și Credință” clasa I, cu însemn de război. Fiecare dintre militarii români au primit drept cadou personal din partea președintelui câte un briceag pe care se află înscrisurile „Irak 2005” și „Oferit de Președintele României”, precum și insigna de participant la misiunea din Irak.

Următorul punct al agendei prezidențiale a fost campul Mittica, unde se află dislocați militarii Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” și cei ai Companiei de Poliție Militară. După întrevederea cu generalul maior Joseph P. Riley, comandantul Diviziei Multinaționale Sud Est, și cu generalul de brigadă Giovani Battista Borini, comandantul Forței Întrunite Italiene, domnul Traian Băsescu s-a întâlnit cu militarii români și a vizitat spațiile în care aceștia își desfășoară activitatea. În cadrul unui scurt ceremonial, au fost decorați cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Ofițer, cu însemn de război, căpitanul Galan Gabriel, iar locotenenții Călin Alexandru și Manea Mihai cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Președintele Băsescu a stat apoi de vorbă cu militarii, ciocnind ouă roșii cu cei care duminică și-au petrecut sărbătorile pascale în teatrul de operații.Biroul de Presa al M.Ap.N.