Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 257


INFORMAȚIE DE PRESĂ


Luni, 25 octombrie, Ziua Armatei României va fi sărbătorită prin arborarea Drapelului Național la toate sediile instituțiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și prin organizarea unor ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în toate țările în care România are acreditați atașați ai apărării și în teatrele de operații. În cadrul manifestărilor, se va prezenta Ordinul ministrului apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, emis cu prilejul Zilei Armatei României.

În București, ceremoniile militare vor avea loc la Monumentul Eroilor din al II-lea Război Mondial de la Universitatea Națională de Apărare "Carol I" (ora 08.30), la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol (ora 09.30) și la Monumentul închinat Eroilor militari români căzuți la datorie, amplasat în fața Palatului Național al Copiilor din Parcul Tineretului (ora 11.00).

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea va depune o coroană de flori în memoria eroilor neamului și va participa la ceremonia militară de la Monumentul închinat Eroilor militari români căzuți la datorie.

Militarii Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torțe luni, 25 octombrie, începând cu ora 18.00, pe următorul itinerar: Palatul Cercului Militar, Bulevardul Regina Elisabeta, Piața Operei, Piața Leu, Bulevardul General Vasile Milea.

La Carei, în fața Ansamblului Monumental, ceremoniile militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori vor avea loc luni, 25 octombrie, de la ora 11.00.

Militarii din Cluj-Napoca vor organiza duminică, 24 octombrie, de la ora 12.30, o ceremonie militară la Monumentul Ostașului Român din Piața Avram Iancu. O delegație din cadrul Diviziei 4 Infanterie "GEMINA" va participa luni, 25 octombrie, la o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la mormintele ostașilor români din cimitirul Rakoskeresztur, Budapesta.

În Brașov, luni, 25 octombrie, de la ora 10.00, se va desfășura o ceremonie militară la Cimitirul Eroilor din Șprenghi.

În Timișoara, ceremonia militară dedicată Zilei Armatei României se va desfășura luni, 25 octombrie, începând cu ora 12.00, la Monumentul Ostașului Român din Parcul Central al municipiului.

Ceremonii militare se vor desfășura și în Iași, luni, 25 octombrie, de la ora 9.00, la Monumentul Eroilor din al II-lea Război Mondial și Monumentul Eroului sublocotenent p.m. Bogdan Valerian HÂNCU (cimitirul Eternitatea).

Militarii din garnizoana Constanța vor participa, de asemenea, luni, 25 octombrie, de la ora 10.00, la ceremoniile militare desfășurate la Monumentele Eroilor din primul și al II-lea Război Mondial din Cimitirul Central.

Statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării organizează, cu acest prilej, Ziua Porților Deschise și activități cultural-artistice și sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme și spectacole.

În Cehia și Slovacia, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor va organiza, în zilele de 24 și 25 octombrie, Marșul Comemorativ pentru cinstirea eroilor români căzuți în Cehoslovacia. Marșul va fi condus de directorul ONCE, iar la eveniment vor participa militari din cadrul Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", elevi ai Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza, precum și reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Itinerarul include manifestări comemorative la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Zvolen, Slovacia, în data de 24 octombrie, și la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Brno, Cehia, în ziua de 25 octombrie.

În țările în care România are acreditați atașați ai apărării se vor organiza expoziții de carte, de publicații și fotografie, cu tematică militară, precum și ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori la cimitire și monumente ale ostașilor români.

Militarii români din teatrele de operații vor sărbători Ziua Armatei prin organizarea unor ceremonii militare și a unor activități culturale și sportive la care vor fi invitați și parteneri din coalițiile multinaționale.


Biroul de presă