Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan Florin Popoaca

 


Comunicat nr. 132


Corveta “Contraamiral Horia MACELLARIU” participă la activarea BLACKSEAFOR


Corveta “Contraamiral Horia Macellariu” va participa, în perioada 3 – 27 aprilie a.c., la cea de-a doua fază a celei de-a patra activări a Grupului de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR. Nava, care este comandată de căpitan-comandorul Florin Tănase, va avea la bord 105 militari și doi ofițeri cu atribuțiuni în statul major al grupării.

La activitate vor mai participa nava de desant “Antares” – Bulgaria, nava de patrulare “Dioskuria” – Georgia, nava de desant “Tsezar Kunikov”– Federația Rusă, fregata “Yldirim” – Turcia și nava de comandament “Slavutich” – Ucraina. Programul activării cuprinde vizite în porturile Istanbul și Eregli – Turcia, Burgas – Bulgaria și Constanța – România.

Pe timpul staționării în porturi se vor desfășura activități de pregătire teoretică și practică, întâlniri cu oficialități militare și civile, conferințe de presă, programe de vizitare a navelor de către populație.

***
BLACKSEAFOR, Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, a fost constituit în anul 2001 ca o “Forță la chemare”. Inițiativa a fost lansată de Turcia în cadrul Reuniunii Comandanților Marinelor Militare din țările riverane Mării Negre, desfășurată la Varna în anul 1998.
Activitatea BLACKSEAFOR contribuie la eforturile destinate întăririi cooperării, încrederii reciproce și relațiilor de bună vecinătate, precum și a securității și stabilității regionale, respectând obiectivele și principiile Cartei Națiunilor Unite.
Misiunile BLACKSEAFOR constau în operațiuni de căutare și salvare, de asistență umanitară, de protecția mediului, măsuri de luptă contra minelor, precum și orice alte misiuni convenite de către țările din compunerea grupului – Bulgaria, Federația Rusă, Georgia, România, Turcia și Ucraina.
Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, se pot obține accesând www.fortele-navale.ro sau www.blackseafor.org
Statul Major al Fortelor Navale