Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 158


„Mircea” ne va reprezenta la Ziua Marinei Turce


Între 26 aprilie și 2 mai, nava școală „Mircea” va participa la Festivalul Maritim Internațional „Marmaris 2005”, prilejuit de sărbătorirea Zilei Marinei Turce, care se va desfășura sub înaltul patronaj al Președintelui Republicii Turcia.

Cu acest prilej, marinarii români vor prezenta, în cadrul unei expoziții, tradițiile navale românești și vor participa la o paradă a uniformelor marinărești de epocă. Membrii echipajului vor lua parte la competiții de ambarcațiuni cu rame, concursuri de noduri și de tras la parâmă. La festival sunt invitate nave militare din 15 țări.

Prezența la festivalul din Turcia este doar o etapă a marșului de instrucție pe care îl va efectua „Mircea”, în perioada 21 aprilie–6 mai, în mările Marmara și Egee.

Echipajul navei va fi format din 100 de membri, din care 25 sunt cadeți și cadete de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și de la Școala Militară de Maiștri a Forțelor Navale.
Festivitatea organizată cu prilejul plecării Navei Școală „Mircea” se va desfășura joi, 21 aprilie 2005, începând cu orele 10.00, la Dana Militară a Portului Constanța. Accesul publicului se va face pe la intrarea secundară, situată pe digul de nord, începând cu ora 9.30. Accesul autovehiculelor în baza militară nu va fi permis.

Reprezentanții mass-media vor fi așteptați în intervalul 9.15 - 9.30 la aceeași intrare.

Nava Școală „Mircea” a fost construită în anul 1938 la Șantierul Naval „Blohm und Voss” din Germania și a intrat în serviciul Marinei Regale Române la 17 mai 1939. În cei 66 de ani de serviciu, vasul a efectuat marșuri de instrucție în ape internaționale, având la bord studenți și elevi ai școlilor românești de marină.

„Mircea” a traversat Oceanul Atlantic în anul 1976, pentru a participa la sărbătorirea bicentenarului Independenței SUA. În 2004 a luat parte la competiția nautică internațională „Tall Ships Challenge 2004”, pe Coasta de Est a SUA și Canadei, unde s-a clasat la final pe locul al cincilea la categoria „Tineret” și pe locul al doilea în cursa Charleston – Delaware Bay.


Biroul de Presa al M.Ap.N.