Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 183


COMUNICAT DE PRES


Ministrul aprrii naionale, Corneliu Dobrioiu, a naintat-o n gradul de comandor n retragere pe doamna Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drgescu, pilot n escadrila sanitar, supranumit "Escadrila Alb", care a mplinit astzi 100 de ani.

Doamna Drgescu este singura femeie-pilot n via, care a luptat n cel de-al Doilea Rzboi Mondial pe ambele fronturi i a contribuit la salvarea vieii a peste 1.500 de militari.

n cadrul unei scurte ceremonii marcate de emoie, cu prilejul creia doamna Drgescu a fost decorat cu Emblema Onoarea Armatei Romniei, ministrul Dobrioiu a spus c este o mare onoare s participe la srbtorirea centenarului "acestei legende vii" a aviaiei romneti.

"Nu cred c exist cineva care s nu fi auzit de Escadrila Alb, unitatea romneasc de avioane sanitare pilotate de femei, ara noastr fiind singura din lume care dispunea, la acea dat, de o astfel de unitate/.../ Dup campania din Crimeea dumneavoastr ai rmas singura noastr femeie pilot de pe Frontul de Vest, i, cu toate astea, v-ai fcut datoria fa de ar cu deosebit curaj i druire", a mai declarat ministrul aprrii naionale.

Corneliu Dobrioiu s-a declarat mndru c este contemporan cu comandorul n retragere Mariana Drgescu, dar i pentru c, mpreun cu generaii ntregi de piloi ai Armatei Romniei, se poate bucura de expertiza i sfaturile preioase ale unuia dintre cei mai longevivi piloi romni.

La ceremonia de astzi au mai participat eful Statului Major General, generalul-locotenent tefan Dnil, eful Statului Major al Forelor Aeriene, generalul-locotenent Crnu Fnic, preedintele Asociaiei naionale a veteranilor de rzboi din Romnia, generalul (ret.) Marin Dragnea, reprezentani ai asociaiilor aeronautice romne i italiene, foti elevi de pilotaj, rude i prieteni.

x x x
Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drgescu a nceput s zboare n dubl comad n anul 1935, obinnd al aptelea brevet feminin din Romnia. n anul 1937 a fost ncadrat la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale i Aeriene, n funcia de pilot. A fost mobilizat i, din anul 1941, a plecat pe front fcnd parte din Escadrila Sanitar, supranumit Escadrila Alb, participnd la rzboi pe ambele fronturi, pn n ultima zi.


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii Naionale