Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 85


Vizita oficială în România a comandantului Grupului de sisteme NATO de comunicații și informatică


Comandantul Grupului de sisteme NATO de comunicații și informatică (NCISG), generalul-maior Thomas Franz, a făcut o vizită de documentare în România, în zilele de 26 și 27 martie, pentru a stabili punctele de contact cu autoritățile militare responsabile de domeniul comunicațiilor și informaticii.

Generalul-maior Thomas Franz a vizitat marți, 26 martie, Centrul 48 comunicații și informatică strategice, de la Otopeni, unde se află modulul NATO de comunicații și informatică dislocabil - DCM "E".

Miercuri, 27 martie, comandantul NCISG a fost primit, la sediul Ministerului Apărării Naționale, de șeful Statului Major General, generalul-locotenent Ștefan Dănilă.

În cadrul întâlnirii, generalul-locotenent Ștefan Dănilă a subliniat faptul că "Statul Major General este în măsură să asigure Alianței servicii de comunicații și informatică prin sistemul militar național. Armata României demonstrează încă o dată, în calitate de membru cu drepturi depline al Alianței, că se angajează în operațiile NATO, în vederea menținerii securității statelor membre și a partenerilor".

Totodată, șeful Statului Major General a precizat faptul că există toate premisele necesare semnării cât mai curând a unui Memorandum de înțelegere între M.Ap.N. și Comandamentul Aliat pentru Operații. Acest document va reprezenta cadrul normativ necesar utilizării sistemulului militar de comunicații al Armatei României pentru extinderea serviciilor rețelelor similare din NATO.

Tot miercuri, comandantul NCISG a avut întâlniri de lucru cu locțiitorul pentru operații și instrucție al Statului Major General, generalul-locotenent Valeriu Nicuț, cu șeful Direcției Comunicații și Informatică, generalul de brigadă Ovidiu Tărpescu, și cu comandantul Comandamentului comunicațiilor și informaticii, generalul de brigadă Ion Cerăceanu.

***

NCISG asigură serviciile și sistemele de comunicații informatice dislocabile pentru operațiile și exercițiile NATO, în vederea realizării schimbului de informații cu structurile de comandament fixe ale lanțului de comandă al NATO și cu cele mai importante elemente de comandă și control ale Alianței Nord-Atlantice din teatrele de operații.

***

DCM "E" a luat ființă la 1 august 2010, în cazarma Centrului 48 comunicații și informatică strategice și este singura structură de tip NATO din Armata României încadrată exclusiv cu militari români.

În perioada ianuarie-august 2012 DCM "E" a fost dislocat în teatrul de operații din Afganistan, pentru a asigura suportul de comunicații și informatic al Punctului de Comandă al Forței Internaționale pentru Asistență de Securitate din Afganistan (ISAF), dislocat în Kabul.


Biroul de Presă