Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 129


Ministrul apărării naționale la Bruxelles


Cu ocazia vizitei de lucru la Bruxelles din 13 mai a.c., ministrul apărării naționale Mircea Dușa a avut o întâlnire cu Secretarul General Adjunct al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow. Au fost discutate aspecte de interes aflate pe agenda curentă a NATO și în pregătirea Reuniunii miniștrilor apărării care va avea loc în perioada 4-5 iunie a.c.

În acest context, ministrul Dușa a reconfirmat angajamentul politic și operațional al României pentru succesul tranziției din Afganistan conform calendarului, menționând faptul că există o decizie a CSAT care prevede ca, în sensul asigurării continuității prezenței noastre în Afganistan și după 2014, participarea României la noua misiune a NATO să se mențină proporțional cu participarea altor aliați la efortul Alianței.

Având în vedere prezența proeminentă pe agenda reuniunii ministeriale de luna viitoare a problematicii asigurării capabilităților de apărare alocate națiunilor prin procesul aliat de planificare a apărării, ministrul Dușa a asigurat oficialul NATO de seriozitatea cu care România privește îndeplinirea țintelor de capabilități atribuite țării noastre, precum și necesitatea asigurării unui buget care să susțină angajamentele politice asumate.

În acest sens, ministrul român a reamintit decizia națională de a crește gradual bugetul apărării, astfel încât, în perspectiva anului 2016, să ne numărăm printre țările NATO care îndeplinesc cerința de 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare.

Amenințările la adresa securității au fost un alt subiect abordat de cei doi demnitari, context în care ministrul apărării naționale a indicat interesul României de a se implica activ în dezvoltarea politicii aliate privind apărarea cibernetică. În plus, a informat pe ambasadorul Vershbow despre faptul că operaționalizarea elementelor scutului antirachetă al NATO de pe teritoriul României se desfășoară conform graficului.

În cadrul aceleiași vizite de lucru, ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comisarul european pentru piață internă și servicii, Michel Barnier. Întâlnirea este parte a unui dialog extins și consistent pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) îl poartă cu Comisia Europeană pe probleme ce privesc industria de apărare.

Cei doi demnitari au făcut un schimb de opinii privind activitatea desfășurată în special de Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Apărare în ceea ce privește politica industrială, cercetarea-dezvoltarea și piața internă în domeniul apărării. Ministrul Mircea Dușa a exprimat hotărârea MApN de a fi parte activă la inițiativele europene din domeniul industriei de apărare de interes pentru România, mai ales în ceea ce privește inițiativa punerii și partajării în comun și participarea la diverse proiecte ale Agenției Europene de Apărare.

Ministrul Mircea Dușa și comisarul Michel Barnier au discutat și demersurile care se fac pentru pregătirea Consiliului European din decembrie 2013 pe probleme de apărare. Oficialul român a subliniat importanța pregătirii acestui Consiliu în vederea adoptării de decizii concrete care să permită evoluția viitoare a UE în domeniul politicii comune de securitate și apărare. În opinia sa, nevoia industriei de apărare europene prin asigurarea dezvoltării industriei de apărare din statele medii și mici și prin luarea în considerare a intereselor comune UE și NATO în domeniul apărării este imperios necesară.

Ministrul Mircea Dușa și comisarul Michel Barnier au apreciat buna colaborare a Comisiei Europene cu MApN din România și au decis continuarea dialogului pe probleme de interes comun la nivel de factori de decizie și experți.


Biroul de Presă