Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 129


Ministrul aprrii naionale la Bruxelles


Cu ocazia vizitei de lucru la Bruxelles din 13 mai a.c., ministrul aprrii naionale Mircea Dua a avut o ntlnire cu Secretarul General Adjunct al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow. Au fost discutate aspecte de interes aflate pe agenda curent a NATO i n pregtirea Reuniunii minitrilor aprrii care va avea loc n perioada 4-5 iunie a.c.

n acest context, ministrul Dua a reconfirmat angajamentul politic i operaional al Romniei pentru succesul tranziiei din Afganistan conform calendarului, menionnd faptul c exist o decizie a CSAT care prevede ca, n sensul asigurrii continuitii prezenei noastre n Afganistan i dup 2014, participarea Romniei la noua misiune a NATO s se menin proporional cu participarea altor aliai la efortul Alianei.

Avnd n vedere prezena proeminent pe agenda reuniunii ministeriale de luna viitoare a problematicii asigurrii capabilitilor de aprare alocate naiunilor prin procesul aliat de planificare a aprrii, ministrul Dua a asigurat oficialul NATO de seriozitatea cu care Romnia privete ndeplinirea intelor de capabiliti atribuite rii noastre, precum i necesitatea asigurrii unui buget care s susin angajamentele politice asumate.

n acest sens, ministrul romn a reamintit decizia naional de a crete gradual bugetul aprrii, astfel nct, n perspectiva anului 2016, s ne numrm printre rile NATO care ndeplinesc cerina de 2% din Produsul Intern Brut pentru aprare.

Ameninrile la adresa securitii au fost un alt subiect abordat de cei doi demnitari, context n care ministrul aprrii naionale a indicat interesul Romniei de a se implica activ n dezvoltarea politicii aliate privind aprarea cibernetic. n plus, a informat pe ambasadorul Vershbow despre faptul c operaionalizarea elementelor scutului antirachet al NATO de pe teritoriul Romniei se desfoar conform graficului.

n cadrul aceleiai vizite de lucru, ministrul aprrii naionale s-a ntlnit cu comisarul european pentru pia intern i servicii, Michel Barnier. ntlnirea este parte a unui dialog extins i consistent pe care Ministerul Aprrii Naionale (MApN) l poart cu Comisia European pe probleme ce privesc industria de aprare.

Cei doi demnitari au fcut un schimb de opinii privind activitatea desfurat n special de Comisia European i Agenia European pentru Aprare n ceea ce privete politica industrial, cercetarea-dezvoltarea i piaa intern n domeniul aprrii. Ministrul Mircea Dua a exprimat hotrrea MApN de a fi parte activ la iniiativele europene din domeniul industriei de aprare de interes pentru Romnia, mai ales n ceea ce privete iniiativa punerii i partajrii n comun i participarea la diverse proiecte ale Ageniei Europene de Aprare.

Ministrul Mircea Dua i comisarul Michel Barnier au discutat i demersurile care se fac pentru pregtirea Consiliului European din decembrie 2013 pe probleme de aprare. Oficialul romn a subliniat importana pregtirii acestui Consiliu n vederea adoptrii de decizii concrete care s permit evoluia viitoare a UE n domeniul politicii comune de securitate i aprare. n opinia sa, nevoia industriei de aprare europene prin asigurarea dezvoltrii industriei de aprare din statele medii i mici i prin luarea n considerare a intereselor comune UE i NATO n domeniul aprrii este imperios necesar.

Ministrul Mircea Dua i comisarul Michel Barnier au apreciat buna colaborare a Comisiei Europene cu MApN din Romnia i au decis continuarea dialogului pe probleme de interes comun la nivel de factori de decizie i experi.


Biroul de Pres