Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 143


Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în vizită la M.Ap.N.


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, l-a primit astăzi, la sediul ministerului, pe secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, care efectuează o vizită oficială în România în zilele de 23 și 24 mai.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat subiecte legate de misiunile Alianței Nord-Atlantice în actualul context internațional, de participarea României în teatrele de operații și de amplasarea sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu.

Ministrul Mircea Dușa și secretarul general Rasmussen au apreciat că promovarea unei politici europene de apărare și securitate de succes poate fi realizată doar de către o Europă puternică și deschisă, angajată ferm în investiția în securitate și apărare.

Ministrul apărării naționale a evidențiat excelenta colaborare între Armata României și armatele celorlalte țări membre ale Alianței, mai ales în Afganistan, și a reiterat intenția țării noastre de a participa la misiunea de după 2014 în această țară.

La rândul său, secretarul general al NATO a precizat că asigurarea succesului ISAF și a misiunii viitoare a NATO de instruire și consiliere în Afganistan poate fi garantată doar de menținerea coeziunii și solidarității Alianței. "Vreau să vă mulțumesc pentru profesionalismul trupelor române în teatrele de operații și să vă transmit că România este un aliat puternic al Alianței Nord Atlantice, pe care ne putem baza întotdeauna".

Securitatea cibernetică s-a aflat pe agenda celor doi oficiali, ambii fiind de părere că la nivelul NATO trebuie conceput un plan riguros de acțiuni care să contracareze potențialele atacuri.

Un alt subiect pe agenda discuțiilor a fost scutul antirachetă. În timp ce secretarul general Anders Fogh Rasmussen a făcut din nou cunoscut că dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice rămâne una dintre prioritățile agendei politice și operaționale ale Alianței, ministrul Mircea Dușa a prezentat o informare despre stadiul lucrarilor de la la Deveselu.

"Sistemul de apărare antirachetă are o importanță strategică și reprezintă un element fundamental al asigurării securității noastre și a țărilor din Sud-Estul Europei în fața amenințărilor. Recent am făcut o vizită la Deveselu pentru a verifica personal stadiul lucrărilor și vă asigur că proiectul se va încadra în graficul deja stabilit", a concluzionat ministrul apărării naționale.


Biroul de Presă