Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 192


De Pasti, militarii români au fost cu gândul la eroul Narcis Șonei


Militarii români aflați în misiune la mii de kilometri de casă în Afganistan și Irak au întâmpinat cu creștinească bucurie sărbătorile pascale.

În Afganistan, militarii gălățeni din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei”, împreună cu camarazii americani și angajați civili ruși și egipteni din bază, au participat la slujba religioasă oficiată în biserica de lemn din tabără și au luat lumina Învierii Mîntuitorului.

Cu o oră înainte de miezul nopții, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent dr.Sorin Ioan, a dezvelit, în baza militară de la Kandahar un monument dedicat memoriei militarilor români căzuți la datorie în Afganistan. Pe placa funerară se află înscrise numele sublocotenenților post-mortem Anton Samuilă, Silviu Fogărași și Narcis Șonei. Ceremonia militară și religioasă s-a încheiat cu păstrarea unui moment de reculegere pentru cei trei eroi.

De la masa de Paști nu au lipsit tradiționalele bucate românești, ouăle roșii, pasca, cozonacul și friptura de miel primite din țară. Prânzul a fost completat cu mămăliguța și sărmăluțele preparate de militarii români.

Începând de astăzi, 2 mai a.c., Batalionul 300 Infanterie a reluat îndeplinirea tuturor misiunilor care îi revin prin mandatul încredințat.

În Irak, la slujba religioasă săvârșită în biserica românească din Camp Mittica în Noaptea de Înviere au fost prezenți, alături de militarii Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, cei ai Companiei de Poliție Militară și ofițerii de stat major din comandamentul Brigăzii italiene, delegația militară condusă de generalul de brigadă Visarion Neagoe, locțiitorul comandantului Comandamentului 2 Operațional Întrunit, generalul de brigadă Pietro Constantino, comandantul Brigăzii italiene „Folgore”, ofițeri americani și italieni.

Militarii Detașamentului de Geniu, din Ad Diwaniyah, s-au adunat în noaptea sfântă în capela construită de ei, unindu-se în rugăciune în jurul plutonierul major Moise Pompiliu, care, înainte de a se înscrie la Școala de subofițeri, a absolvit un seminar teologic.

Militarii români din Irak – infanteriști, polițiști militari și geniști - au ținut, înainte de masa tradițională cu miel și ouă roșii, un moment de reculegere în memoria sublocotenentului post-mortem Narcis Șonei.

Deși aflați departe de casă, militarii noștri au dorit să fie aproape de semenii lor din zonele afectate de inundații, care și-au văzut pierdută agoniseala de o viață, strângând o sumă de bani pe care o vor trimite pentru a fi depusă în contul deschis în vederea ajutorării sinistraților din județul Timiș.
Biroul de Presa al M.Ap.N.