Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 200


Elevi de liceu se pregătesc la Sibiu pentru „Alianțe 2005”


Un număr de 24 de elevi selectați din 350 de licee din țară pentru a participa la Proiectul internațional „Alianțe 2005” se vor pregăti, în perioada 11-15 mai, la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Tinerii vor învăța noțiuni de pregătire militară generală, topografie militară și orientare în teren, vor deprinde modul în care să folosească armamentul individual de infanterie, să se echipeze cu costumul de protecție NBC și să instaleaze un cort. De asemenea, vor fi testați din punct de vedere fizic, psihologic și al cunoașterii limbii engleze.

Proiectul „Alianțe”, care are rolul de a testa cunoștințele elevilor de liceu în domeniul integrării euro-atlantice, istoriei, relațiilor internaționale și geografiei, este organizat de către Jagello 2000 – Asociația pentru Cooperare Euro-Atlantică din Republica Cehă, Institutul Internațional pentru Studii Politice al Universității Masaryk, în cooperare cu Casa NATO – Consiliul Euro-Atlantic România și asociații similare din șapte state membre ale Alianței – Republica Cehă, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Ungaria.

Etapa finală a concursului „Alianțe 2005”, va avea loc în Slovacia, în zona masivului muntos Mala Fatra, în perioada 20-24 iunie, și va cuprinde probe ce implică performanțe fizice și psihice, precum și aptitudini de comunicare și cooperare la nivel internațional în condiții de criză.Biroul de Presa al M.Ap.N.