Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 194


PRECIZĂRI


Referitor la unele informații apărute în presă pe tema repatrierii militarilor români din Afganistan, Biroul de Presă al M.Ap.N. face următoarele precizări:

- Graficul zborurilor de repatriere a Batalionului 20 Infanterie a fost planificat prin luarea în calcul atât a zborurilor efectuate cu aeronavele proprii, C-130 Hercules, cât și cu aeronavele de transport strategic C-17. Acestea din urmă sunt asigurate de către Capabilitatea de Transport Aerian Strategic (Strategic Airlift Capability - SAC), de pe Baza Aeriană Papa, Ungaria, inițiativă la care România este parte alături de alte nouă state NATO și două partenere.

- Ca urmare a faptului că pentru cele trei aeronave ale Escadrilei de Transport Strategic a fost demarat ciclul de lucrări de întreținere la cinci ani de exploatare (Heavy Mainteinance Cycle), prima aeronavă dintre cele trei fiind deja transportată în SUA pentru efectuarea lucrărilor, comanda SAC a notificat partea română cu privire la faptul că cele două aeronave C-17 rămase nu vor putea realiza zboruri în și dinspre Afganistan, în beneficiul Armatei României, până la 20 iulie, graficul de repatriere a fost reajustat, zborurile urmând a se realiza cu aeronavele proprii.

- Prioritate absolută în planificarea acestor zboruri o au oamenii, de aceea aeronavele C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române au fost configurate spre capacitatea maximă de transport pasageri (prevăzută în specificațiile constructorului la 92 de pasageri), cu stricta respectare a regulilor de siguranță a zborului.

- Reconfigurarea numărului de locuri pentru pasageri nu înseamnă o supraîncărcare a Aeronavei. Procedura este aplicată în conformitate cu specificațiile de exploatare ale aeronavei, gradul de confort al pasagerilor fiind același, indiferent de numărul de locuri montate.

- Transportul militarilor români în și din teatrul de operații se face după aceleași proceduri și condiții de confort de care beneficiază și militarii celorlalte țări NATO.

- Baza Aeriană Kandahar este operată în continuare în condiții de război, de aceea graficul de zbor al oricărei aeronave care operează pe acest aeroport militar poate suferi modificări în orice moment, în funcție de evoluția situației de securitate.


Biroul de Presă