Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 321


Precizări M.Ap.N.


Referitor la apariția unor articole în presă legate de modul de organizare a paradei militare de 1 Decembrie în garnizoanele din țară, Biroul de Presă al MApN face următoarele precizări:

Conform legii nr. 136/2014 pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României - 1 Decembrie, "Ziua Națională a României va fi marcată de autoritățile publice centrale și locale și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, consacrate istoriei patriei, precum și ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională".

Actul normativ prevede că "în Capitală și în municipiile reședință de județ se vor organiza ceremonii de sărbătorire a Zilei Naționale a României, pe baza normelor convenite între instituțiile prefectului, consiliile județene, consiliile locale și comenduirile de garnizoană. La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sărbătorire a Zilei Naționale a României și la nivelul altor unități administrativ-teritoriale". Articolul 3 al legii precizează că "finanțarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniilor militare specifice se face în conformitate cu legile în vigoare".

Anul acesta, la parada militară din București vor participa peste 2.700 militari cu 280 de mijloace tehnice, dintre care 20 aeronave, iar la Alba Iulia, aproximativ 860 militari cu 41 de mijloace tehnice, dintre care trei aeronave.


Biroul de Presă