Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 145


Convocarea anuală a atașaților români ai apărării


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a participat luni, 29 iunie, la deschiderea lucrărilor convocării anuale a atașaților români ai apărării, care se desfășoară la sediul Ministerului Apărării Naționale, în perioada 29 iunie – 3 iulie.

Pe timpul convocării, desfășurată anul acesta sub deviza “Atașatura apărării – Adaptare și eficiență”, au fost abordate teme referitoare la evoluțiile mediului de securitate din proximitatea României, precum și la importanța redimensionării și modernizării rolului și misiunilor atașaturii apărării.

Ministrul apărării naționale a subliniat rolul important al atașaților militari în consolidarea relațiilor militare bilaterale ale României cu statele aliate și partenere, în actualul context de securitate, cu provocări la adresa securității regionale pe flancurile estic și sudic al Alianței, generate de criza din Ucraina și de arcul de instabilitate din regiunea Orientului Mijlociu și nordul Africii.

Ministrul Dușa a arătat că, în fața acestor amenințări, țările NATO au dovedit coeziune și solidaritate, Alianța adaptându-se rapid și eficient noilor realități. Implementarea măsurilor stabilite în Planul de acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale (RAP), adoptat în 2014, la Summit-ul din Țara Galilor, este în grafic, iar România își îndeplinește consecvent sarcinile asumate în acest context, aspecte remarcate și pe timpul recentei reuniuni ministeriale de la Cartierul General al Alianței.

„România înregistrează progrese importante în direcția constituirii celor două structuri de comandă-control aliate la București (Unitatea multinațională de integrare a forțelor NATO / NFIU și Comandamentul multinațional de divizie Sud-Est / MND SE) și apreciază dorința statelor membre de a contribui la încadrarea cu personal și operaționalizarea acestora, precum și pentru continuarea măsurilor de asigurare pe parcursul anului 2015 și în perspectivă, atât timp cât va fi necesar,” a spus ministrul Dușa, care a remarcat că, în acest cadru, rolul atașaților militari este foarte relevant, în asigurarea dialogului permanent și oportun, în plan militar, cu aliații și partenerii României.

Ministrul apărării naționale a menționat și importanța promovării relațiilor militare bilaterale cu țările Uniunii Europene, cu accent pe linia operațiilor și misiunilor militare desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE, precum și în dezvoltarea capacităților militare în comun, prin proiecte de cooperare între NATO și UE.

La activitate au participat, de asemenea, șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, și directorul general al Direcției Generale de Informații a Apărării, general Marian Hăpău.


Biroul de Presă