Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 240


Reuniune a Grupului România – SUA la nivel înalt în domeniul apărării


Miercuri, 18 noiembrie, s-a desfășurat, la București, Reuniunea Grupului România – SUA la nivel înalt în domeniul apărării (HLDG). Delegația română a fost condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Valeriu NICUȚ, iar cea americană de către adjunctul asistentului secretarului apărării pentru politica europeană și NATO, James Townsend.

Pe agenda de lucru au fost incluse teme de interes comun, precum: evoluțiile recente din mediul strategic extins, cu accent asupra situației de securitate din imediata vecinătate a României; misiunea Resolute Support din Afganistan; demersurile de contracarare a Statului Islamic (ISIL); cooperarea bilaterală România – SUA în domeniul apărării; planificarea apărării și achizițiilor, cu referiri la dezvoltările recente în procesul de planificare a apărării.

O sesiune informală de lucru a fost dedicată discutării unor subiecte în perspectiva Summit-ului NATO de la Varșovia din iulie 2016, cu accent pe implementarea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO și pe adaptarea strategică a Alianței la noul mediu de securitate.
Pe parcursul dezbaterilor, cele două delegații au evidențiat complexitatea mediului actual de securitate, cu referiri inclusiv la recentele acțiuni teroriste din Franța, caracterul privilegiat al relațiilor bilaterale, ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, precum și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării ca elemente esențiale pentru securitatea țării noastre și a regiunii din care România face parte.

De asemenea, a fost exemplificat sprijinul major pe care SUA îl acordă statelor din flancul estic al NATO, în cadrul măsurilor de asigurare și adaptare aliate.


Biroul de Presă