Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 240


Reuniune a Grupului Romnia – SUA la nivel nalt n domeniul aprrii


Miercuri, 18 noiembrie, s-a desfurat, la Bucureti, Reuniunea Grupului Romnia – SUA la nivel nalt n domeniul aprrii (HLDG). Delegaia romn a fost condus de secretarul de stat pentru politica de aprare i planificare, Valeriu NICU, iar cea american de ctre adjunctul asistentului secretarului aprrii pentru politica european i NATO, James Townsend.

Pe agenda de lucru au fost incluse teme de interes comun, precum: evoluiile recente din mediul strategic extins, cu accent asupra situaiei de securitate din imediata vecintate a Romniei; misiunea Resolute Support din Afganistan; demersurile de contracarare a Statului Islamic (ISIL); cooperarea bilateral Romnia – SUA n domeniul aprrii; planificarea aprrii i achiziiilor, cu referiri la dezvoltrile recente n procesul de planificare a aprrii.

O sesiune informal de lucru a fost dedicat discutrii unor subiecte n perspectiva Summit-ului NATO de la Varovia din iulie 2016, cu accent pe implementarea Planului de aciune pentru creterea capacitii operaionale a NATO i pe adaptarea strategic a Alianei la noul mediu de securitate.
Pe parcursul dezbaterilor, cele dou delegaii au evideniat complexitatea mediului actual de securitate, cu referiri inclusiv la recentele aciuni teroriste din Frana, caracterul privilegiat al relaiilor bilaterale, ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre Romnia i Statele Unite, precum i perspectivele de intensificare a cooperrii n domeniul aprrii ca elemente eseniale pentru securitatea rii noastre i a regiunii din care Romnia face parte.

De asemenea, a fost exemplificat sprijinul major pe care SUA l acord statelor din flancul estic al NATO, n cadrul msurilor de asigurare i adaptare aliate.


Biroul de Pres